Dimitrie Pompeiu

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Facultate

La Paris a trebuit sa-si treaca in primul rand bacalaureatul francez, deoarece Scoala normala de institutori din Bucuresti nu echivala cu acest bacalaureat. Din acest motiv in anul scolar 1898-1899 Pompeiu a urmat clasa de matematica speciala unde a avut ca profesor de matematica pe C.Bourlet, iar in vara lui 1899 a obtinut la universitate acest bacalaureat cu mentiunea " tres honorable". In toamn[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dimitrie Pompeiu

La Paris a trebuit sa-si treaca in primul rand bacalaureatul francez, deoarece Scoala normala de institutori din Bucuresti nu echivala cu acest bacalaureat. Din acest motiv in anul scolar 1898-1899 Pompeiu a urmat clasa de matematica speciala unde a avut ca profesor de matematica pe C.Bourlet, iar in vara lui 1899 a obtinut la universitate acest bacalaureat cu mentiunea " tres honorable". In toamna anului 1899 s-a inscris la Sorbona, iar in vara urmatoare a obtinut primele doua certificate( din cele trei cerute pentru obtinerea diplomei de licentiat), si anume: certificatul( adica examenul trecut) de calcul diferential si integral, dat cu Edouard Goursat, si mecanica rationala cu Paul Appell.

Imediat, in toamna anului 1900 s-a inscris pentru alte doua certificate: analiza superioara( teoria functiilor) cu Emile Picard si mecanica fizica experimentala cu G. Koenigs. Pompeiu si-a ales analiza superioara pentru primul examen, atras fiind de faima lui Picard, dar si stimulat de preocuparile sale din domeniul teoriei functiilor, iar pentru cel de-al doilea, in afara de talentul lui Koenigs, il indemna mai ales dorinta vie de a descifra lucruri legate de experimentare. De astfel, Pompeiu a avut tot timpul o adevarata afinitate pentru aplicatiile practice ale matematicii.

Cand pregatea aceste examene, Pompeiu a aprofundat teoria multimilor si teoria functiilor de o variabila reala si mai ales de o variabila complexa, concepand totodata si o noua teorie a mecamismelor( ultima i-a folosit ca al doilea subiect pentru teza de doctorat). Dupa trei ani( 1900-1903) de studii in laboratorul lui Koenigs si dupa aprofundarea chestiunilor noi din domeniul analizei superioare, Pompeiu a trecut si aceste doua examene, iar in 1903 a obtinut licenta in matematica la Sorbona.

In acest interval de timp a dus-o destul de greu, fiinca nu avea mijloace materiale suficiente. De aceea sotii Pompeiu au trait ca niste izolati. Cel mult in familia lui Victor Place, fiul fostului consul francez de la Iasi, care a fost de partea romanilor cu ocazia Unirii Principatelor, sotii Pompriu au gasit sprijin si intelegere pentru munca grea ce trebuiau sa o duca si restrictiile ce trebuiau sa si le impuna.

In afara de muzica- continua sa cante la vioara- si mici vizite la Luvru, cand audierea cursurilor la Sorbona si College de France ii dadeau ragaz, Pompeiu a trait retras. De aceea nu i-a cunoscut in general pe romanii ce studiau atunci la Paris; si desi G. Titeica era la Paris in 1898-1899, fiinca acesta si-a trecut doctoratul in vara lui 1899, totusi Pompeiu, care-si pregatea bacalaureatul, nu a avut legaturi prietenesti sau macar colegiale cu Titeica la Paris; abia dupa intoarcerea in tara a lui Pompeiu s-au cunoscut mai bine. De altfel-cum s-au vazut- si Titeica a trait ca un ascet in timpul studiilor sale de doctorat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.