Dimensiunile pietei turistice de la Marea Neagra

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 8.70

nivel: Liceu

CAPITOLUL 2. LITORALUL ROMANESC AL MARII NEGRE

2.1. GENERALITATI

Litoralul romanesc al Marii Negre se desfasoara de la gura bratului Chilia, in nord, pana la localitatea Vama Veche, in sud.
Linia costiera romaneasca se intinde pe o lungime de 264 km, putand fi divizata in 2 sectoare geografice si geomorfologice principale:
Sectorul Nordic (165 km) [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dimensiunile pietei turistice de la Marea Neagra

CAPITOLUL 2. LITORALUL ROMANESC AL MARII NEGRE

2.1. GENERALITATI

Litoralul romanesc al Marii Negre se desfasoara de la gura bratului Chilia, in nord, pana la localitatea Vama Veche, in sud.
Linia costiera romaneasca se intinde pe o lungime de 264 km, putand fi divizata in 2 sectoare geografice si geomorfologice principale:
Sectorul Nordic (165 km) este cuprins intre Musura si Capul Midia si reprezinta tarmul invecinat cu Delta Dunarii, incluzand complexul lagunar Razim-Sinoe si prezinta acumulari de sedimente aluvionare cu zone mlastinoase si lagunare. Plajele sunt formate din nisip fin, mineral, provenit din Dunare.
Sectorul Sudic (aprox. 99 km) se situeaza intre Capul Midia si Vama Veche si se imparte in 2 subsectoare: Capul Midia – Capul Singol, caracterizat prin faleze inalte, calcaroase, separate de plaje mici, adesea protejand lacurile litorale si Capul Singol-VamaVeche.
Coasta nordica, de la Sulina la Constanta este mai putin locuita, in schimb coasta sudica, de la Constanta la Mangalia este foarte populata si dezvoltata in ceea ce priveste industria, turismul si activitatea portuara.

2.2. DESCRIEREA LITORALULUI ROMANESC

ASPECTUL TARMULUI

In zona Deltei, numeroasele aluviuni transportate de Dunare alaturi de faptul ca mareele in Marea Neagra sunt foarte slabe, au dus la formarea unor delte secundare la gurile Chiliei si bratului Sf. Gheorghe, sau la bara de aluviuni din dreptul bratului Sulina, care trebuie permanent dragata pentru a nu impiedica navigatia.
Caracteristice in relieful acestei zone sunt grindurile fluvio-maritime (transversale), ce au o litologie mixta (fluviala si maritima), dimensiuni mai mari, construite pe vechi linii ale tarmului de catre curentii marini ce creeaza coordonate litorale; au dune de nisip pe ele ca urmare a mobilitatii nisipurilor superficiale sub actiunea vantului; dintre grindurile fluvio-maritime din zona litoralului se remarca: Letea, situat intre bratele Chilia si Sulina, are o forma triunghiulara cu varful spre nord; suprafata reliefului este neregulata datorita dunelor de nisip care ating uneori inaltimi de 12 m; grindul Saraturile se gaseste situat la nord de bratul Sf. Gheorghe.

In dreptul bratului Sf. Gheorghe se afla insula Sacalin, aceasta fiind printre putinele insule care insotesc tarmul Marii Negre.
La sud de Delta, inspre complexul Razim se afla grindul Perisor.
In sudul Deltei, pana la Capul Midia, in zona tarmului se desfasoara complexul lagunar format din lagunele Razim, Zmeica, Sinoe si Golovita care sunt vechi golfuri ale marii, separate ulterior de aceasta prin cordoane de nisip si limanuri maritime: Babadag, Tasaul. Aici apar frecvent cordoane litorale si grinduri. Lagunele mai comunica cu marea prin Gura Portita si La Periboina, de aceea apele in aceste lagune sunt salmastre. Inspre complexul Razim, Masivul Dobrogei de Nord se continua cu prispa Agighiol si prispa Hamangia.

Intre Delta si Capul Midia, tarmul este jos si nisipos. Intre Capul Midia si Vama Veche tarmul este inalt, abrupt spre mare, formand faleza. Faleza a fost amenajata prin taluze de verdeata si diguri. Plajele litoralului romanesc al Marii Negre prin expunerea lor estica si prin nisipul fin, sunt foarte cautate in Europa. In unele portiuni apar si plaje largi, care au favorizat dezvoltarea unor importante statiuni turistice si balneare.
In relief se detaseaza limanurile maritime Tasaul, Techirghiol, Mangalia, Agigea, Tuzla, Tabacariei, Tatlageac si laguna Siutghiol, cu apa dulce, deoarece aici comunicarea cu marea este intrerupta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.