Dimensiunile educatiei

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Familiarizarea indivizilor cu procedee de lucru specifice muncii intelectuale: intocmirea de planuri de idei si rezumate, folosirea unor instrumente auxiliare pentru completarea cunostintelor si rezolvarea sarcinilor (dictionare, enciclopedii, mass-media), regim rational de munca si odihna, invatarea unor modalitati de citire si organizare a unui continut. "A invata sa inveti" este regula de aur a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dimensiunile educatiei

Familiarizarea indivizilor cu procedee de lucru specifice muncii intelectuale: intocmirea de planuri de idei si rezumate, folosirea unor instrumente auxiliare pentru completarea cunostintelor si rezolvarea sarcinilor (dictionare, enciclopedii, mass-media), regim rational de munca si odihna, invatarea unor modalitati de citire si organizare a unui continut. "A invata sa inveti" este regula de aur a instruirii si autoinstruirii, deoarece apare ca o necesitate in lumea contemporana, pentru integrarea sociala a indivizilor.

Tehnica muncii intelectuale presupune dobandirea unor priceperi si deprinderi structurate, a unor metode adecvate, pe baza carora se pot studia si rezolva independent probleme de natura intelectuala: priceperi organizatorice, deprinderi de lucru efectiv, deprinderi de autoevaluare. Fizionomia morala a unui om constituie expresia valorii sale sociale. Perfectionarea sa a devenit o preocupare constanta a oricarei comunitati, pentru a-si asigura dainuirea si stabilitatea, convietuirea pasnica si prospera a membrilor, prin cultivarea calitatilor morale.

Raportarea la societate si raportarea la individ sunt cadrele de referinta pentru fundamentarea pedagogica a educatiei morale.
Morala, ca fenomen social, reflecta relatiile ce se stabilesc intre oameni, in ipostaza lor de subiecti reali, ce se afla in interactiune, intr-un context delimitat in spatiu si timp.
Trebuie sesizata distinctia metodologica dintre morala si moralitate, respectiv intre morala sociala (constiinta societatii) si morala individuala (constiinta individului). Morala include sistemul moral al societatii, iar moralitatea reprezinta reflectarea in constiinta individului a continutului moralei sociale.

Morala sociala are un caracter obiectiv si constituie baza ontologica a educatiei morale. Se vorbeste in mod artificial despre educatia morala ca dimensiune a educatiei, deoarece nu este indreptatita in totalitate separarea celorlalte dimensiuni de educatia morala. Motivul: intreaga educatie trebuie sa fie morala, indiferent de societatea despre care vorbim, valorile morale ale unei societati pot fi diferite sau partial diferite, dar nu pot lipsi cu desavarsire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.