Dimensiunea religioasa a existentei- Studiu de caz

1x punct

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Omul este descris ca o sinteza a lumii, un model al universului, un microcosmos.Omul medieval, omul inceputului autentic, este un tip universal usor de recunoscut in orice conditii, fiind o fiinta complexa. El este constituit prin unirea conflictuala a sufletului si a trupului (anima/corpus) dar nu se limiteaza doar la asta, fiind introdusa si ideea de suflare si anume, spiritul (spiritus).In Evu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dimensiunea religioasa a existentei- Studiu de caz

Omul este descris ca o sinteza a lumii, un model al universului, un microcosmos.Omul medieval, omul inceputului autentic, este un tip universal usor de recunoscut in orice conditii, fiind o fiinta complexa. El este constituit prin unirea conflictuala a sufletului si a trupului (anima/corpus) dar nu se limiteaza doar la asta, fiind introdusa si ideea de suflare si anume, spiritul (spiritus).In Evul Mediu se remarca o diversitate ale tipurilor de oameni.

Un tip particular al unui personaj colectiv il reprezinta calugarul, individul diferentiindu-se de masa sociala printr-o relatie privilegiata cu Dumnezeu, fiind ,,cel ce plange" pentru propriile pacate dar si pentru pacatele oamenilor printr-o viata de rugaciune, de meditatii si de pocainta dar si cel care incearca mantuirea lumii si mantuirea de sine.Un alt tip este oraseanul care este cel ce se opune taranului, cel ce traieste intr-o lume cotidiana, intr-un univers mic cu o populatie densa si anume orasul, cel ce impune forme de sociabilitate necunoscute la sat.

Cavalerii se remarca drept cei ce protejeaza prin forta armelor, fiind eroi ai luptei impotriva diavolului, aici incluzandu-se si razboinicii care sunt patura sociala a luptatorilor calare.Taranul este tipul celui obsedat de cautarea sigurantei alimentare, iar taranca este lucratoare textila si tesatoare.Negustorul este pionier al invataturii limbilor straine, al perfectionarii masurilor al manevrarii monedelor.
Femeia se defineste ca fiind sotie, vaduva sau fecioara, deseori fiind vazuta cu un pantece.

Artistul era tipul celui prins intre dispretul societatii fata de un personaj apropiat de clasa muncitoare si dorinta sa de afirmare.
Marginalul era cel exilat din motive de sanatate (in caz de era bolnav sau infirm) .Un alt tip era sfantul care mai intai era martir, apoi calugar, episcop, rege sau nobil.

Se poate observa ca intelectualul evul mediu nu exista.
Obsesiile omului medieval s-au format din cauza structurilor mentale comune, obiectelor asemanatoare de credinta, fantasmei si a obsesiei. Aici se includ : viciile prin care omul medieval era obsedat de pacat, vizibilul si invizibilul prin care omul medieval recunoaste prezenta invizibilului, aparitia caruia il inspaimanta dar nu il surprinde.
Prin lumea cealalta oamenii recunosc ca vesnicia e foarte aproape.
Calitatea cea mai importanta a omului este memoria, prin simplul fapt ca cei care isi tineau cuvantul erau foarte rari.

Omul medieval traieste intr-o padure de simboluri datorita mentalitatii simbolice care exista pretutindeni. Astfel, prin intermediul imaginilor si culorilor, analfabetismul coreleaza pentru fiecare culoare un simbol. Visul in perioada omului medieval era foarte intalnit, iar doar cei privilegiati aveau dreptul de a-si talmaci visele, astfel istoricul se confrunta cu numeroase provocari printre care si sarcina demascarii falselor continuitati postuale.

Una dintre cele mai importante sarcini ale istoricului este reprezentata, dupa cum am specificat si mai sus, demascarea falselor continuitati postulate, care desemnand cu aceleasi cuvinte realitati diferite, dupa epoci, ne pune in situatia de a pierde sensul schimbarii, atitudine impusa mai ales in cazul religiei, si anume, catolicismul. Asftel, avem uneori impresia ca stim ce a fost un reprezentant al Bisericii in diferite perioade istorice, referindu-ne la functia pe care o exercita in prezent.

Acest tip de rationament duce de cele mai multe ori la anacronism, facandu-ne sa pierdem din vedere transformarile suferite in timp. Vietile de sfinti tind sa ii adapteze pe slujitorii lui Dumnezeu la modelele corespunzatoare, fiecare in parte, unei categorii recunoscute a desavarsirii crestine, si anume, martiri, fecioare, marturisitori. Datorita faptului ca sfintii au incercat inca din timpul vietii sa se asemene Lui Hristos, azi, ei seamana unii cu altii prin minunile atribuite. Tocmai din acest motiv este greu sa ne imaginam existenta concreta a acestor personaje, prin stergerea particularitatilor indivizilor si transformarea vietii lor in fragmente de eternitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.