Dimensiunea religioasa

3x puncte

categorie: Religie

nota: 7.28

nivel: Gimnaziu

Religia este o componenta importanta a culturii unui popor.Sentimentul religios se manifesta atat in cadrul bisericii,cat si in afara ei.Componenta religioasa a culturii romane este foarte vie in perioada premoderna.In Evul Mediu crestinismul devine o religie bazata pe carte.Cartile de cult erau scrie in limba slavona.

Începand cu secolul al VII-lea, limba slavonă, limba oficierii s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dimensiunea religioasa

Religia este o componenta importanta a culturii unui popor.Sentimentul religios se manifesta atat in cadrul bisericii,cat si in afara ei.Componenta religioasa a culturii romane este foarte vie in perioada premoderna.In Evul Mediu crestinismul devine o religie bazata pe carte.Cartile de cult erau scrie in limba slavona.

Începand cu secolul al VII-lea, limba slavonă, limba oficierii serviciului divin in biserică, începe să fie înlocuită treptat cu limba română.Apar traducerii in limba romana si creatii individuale fie in cadrul bisericii, ca literatura religioasa, fie in afara ei, ca literatura de inspiratie religioasa.
Primele forme de manifestare ale culturii romanesti scrise sunt legate de religia crestina, de institutia ecleziala si de necesitatea comunicarii in interiorul comunitatii de credinta. Manuscrisele crestine in limba slavona si in limba romana, apoi tipariturile deschid calea pentru exprimarea sentimentului religios.

În 1508 călugărul Macarie tipărește la Târgoviște „Liturghier”(carte bisericească, folosită in cadrul slujbelor).Astfel odata cu apariția tiparului cărțile s-au extins și au înlesnit trecerea la limba română in biserici.
Un rol important l-a avut și diaconul Coresi care mai bine de 20 de ani, tipărește in limba româna cărțile fundamentalale bisericii.

Șirul tipăriturilor lui Coresi începe în 1559,cu„Catehismul".Catehismul ortodox este cartea in care se cuprinde pe scurt invatatura de credinta a Bisericii Ortodoxe.
După „Catehism”, activitatea de tipărire a cărților sfinte in limba română se contiunuă cu :”Tetraevanghelul” (1561), „Liturghier”(1570), „Pravilă”(1570-1580), „Cazanie și Molitvenic”(1564), „Psaltire”(1570).

In 1581 apare ultima publicație românească a lui Coresi, „Cartea cu învațătură”.Toate cărțile lui Coresi s-au răspândit în zona Brașovului pe tot teritoriul locuit de români, au fost singurele folosite apropae 100 de ani.În felul acesta, Coresi a avut pe langă rolul important de a cultiva sentimentul religios și rolul de a pune bazele limbii române literare.

Alți cărturari de seamă vor realiza tipărituri și traduceri de cărți bisericești, chiar lucrări originale, contribuind la îmbogățirea limbii noastre literare.
Printre aceestia se numara si Mitropolitul Varlaam.Cea mai importanta opera a sa este „Cazania” lui Varlaam sau „Carte românească de învățătură Dumenecele preste an și la praynice împărătești”, care cuprinde 74 de predici . Cazania” lui Varlaam are părti comune cu „ cu „Cazania” lui CoresiUltima carte cu caracter religios publicată in anul 1645 de mitropolitul Varlaam se numeste „Răspunsul Catehismului”
In anul 1648 Simion Stefan realizeaza traducerea intergala a Noului Testament de la Barlad.

Mitropolitul Dosoftei care se inspiră din izvoarele autentice ale ortodoxiei si începe munca grea pentru introducerea limbii naționale în biserică.Cea mai importanta opera a sa este"Psaltirea spre versuri tocmita" care cuprinde de 151 de psalmi din Vechiul Testament si care a fost printre cele mai raspandite carti bisericesti.În 1679 tipăerește „Dumnezeiasca liturghie” în care sun introduse slujbele obișnuite.În 1681 Dosoftei tipîrește „Molitvelnic de-nțăles”- iar in 1683 tipărește „Octoihul”,.Mitropolitul realizează o operă de virtute și valoare de mare anvergura și de aceea este considerat primul poet cult.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.