Dimensionarea ofertei in conditii de probabilitate a cererii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.78

nivel: Facultate

In conformitate cu acest criteriu, se considera ca alternativele au sanse egale de realizare. Pentru fiecare alternativa se iau toate situatiile posibile si se inmultesc valorile indicatorului aferente fiecarei situatii cu probabilitatea de realizare a acestora (considerata aceiasi pentru fiecare situatie). In final se alege alternativa pentru care s-a obtinut cea mai mare valoare (daca din punct [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dimensionarea ofertei in conditii de probabilitate a cererii

In conformitate cu acest criteriu, se considera ca alternativele au sanse egale de realizare. Pentru fiecare alternativa se iau toate situatiile posibile si se inmultesc valorile indicatorului aferente fiecarei situatii cu probabilitatea de realizare a acestora (considerata aceiasi pentru fiecare situatie). In final se alege alternativa pentru care s-a obtinut cea mai mare valoare (daca din punct de vedere economic se doreste maximizarea acestui indicator) sau cea mai mica valoare (daca din punct de vedere economic se doreste minimizarea acestui indicator).

2. Criteriul maximin sau minimax:Dupa acest criteriu, deciziile sunt foarte prudente. Se considera ca vor exista pierderi indiferent de alternativa selectata. Pentru fiecare alternativa se considera valoarea cea mai mica a indicatorului (daca este unul ce se doreste a fi cat mai mare) sau valoarea cea mai mare (daca este unul care se doreste a fi cat mai mic). In final se alege alternativa aferenta valorii celei mai mare dintre cele mai mici sau cea mai mica dintre cele mai mari.
3. Criteriul maximax sau minimin

Spre deosebire de cei care prefera criteriul anterior, considerati pesimisti, cei ce aleg acest criteriu sunt optimisti. Ei considera ca vor avea castiguri, respectiv pentru fiecare alternativa vor alege cel mai bun rezultat posibil. In cazul in care se doreste maximizarea indicatorului considerat, rezultat bun inseamna cel mai mare, daca se doreste minimizarea lui, rezultat bun este cel mai mic. 4. Criteriul de optimizare (criteriul drumului de mijloc)In anumite situatii, cele mai bune decizii nu sunt complet optimiste sau complet pesimiste. Pentru acest fel de decizii se poate folosi coeficientul "a" .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.