Dilema prizonierului

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.60

nivel: Facultate

Daca presupunem ca fiecarui prizonier ii pasa doar de minimizarea timpului petrecut la inchisoare, fara sa-i pese de celalalt prizonier, atunci, alegerea rationala in ambele cazuri, ar fi sa marturiseasca. Daca marturisesti, iar celalalt prizonier tace, atunci vei scapa de inschisoare. Daca marturisesti, iar celalalt prizonier marturiseste de asemenea, atunci amandoi vor primi cate 5 ani de inchis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dilema prizonierului

Daca presupunem ca fiecarui prizonier ii pasa doar de minimizarea timpului petrecut la inchisoare, fara sa-i pese de celalalt prizonier, atunci, alegerea rationala in ambele cazuri, ar fi sa marturiseasca. Daca marturisesti, iar celalalt prizonier tace, atunci vei scapa de inschisoare. Daca marturisesti, iar celalalt prizonier marturiseste de asemenea, atunci amandoi vor primi cate 5 ani de inchisoare, ceea ce inseamna ca primesti mai putin decat pedeapsa maxima de 20 pe care ai primi-o daca nu ai marturisi, iar celalalt prizonier ar face-o.

Sunt de acord cu aceasta teorie. De cele mai multe ori in viata, oamenii isi urmaresc interesul propriu, fara a le pasa de ceea ce se intampla cu cei din jur. Daca as fi pusa in situatia unuia dintre cei 2 prizonieri, as alege sa actionez conform rationalitatii individuale, si sa marturisesc, pentru ca indiferent de decizia celuilalt prizonier, eu as avea doar de castigat. Daca as decide sa nu marturisesc, cu siguranta ar face-o celalalt prizonier, pentru ca amandoi ne dorim sa minimizam timpul petrecut la inchisoare, iar eu as primi pedeapsa maxima, pe cand celalalt prizonier ar scapa de condamnare.

Paradoxul acestei dileme consta in faptul ca, desi ambii prizonieri iau o decizie rationala, fiecare ajunge intr-o situatie mai proasta decat daca ambii ar fi decis sa nu marturiseasca. In acest caz, se presupune ca ambii prizonieri ar trebui sa actioneze "irational" pentru a obtine libertatea, ceea ce nu se va intampla, pentru ca fiecare va alege cea mai buna decizie pentru el, fara sa se mai gandeasca la ceea ce ar putea sa aleaga celalalt prizonier. Consider ca in cazul in care cei doi prizonieri ar putea comunica, decizia acestora nu s-ar schimba cu nimic, chiar daca acestia se inteleg sa nu marturiseasca nici unul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.