Digestia

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.18

nivel: Liceu

În tractul gastrointestinal se diferențiază multiple etaje, cu specializare morfofuncțională și biochimică bine definită. Corespunzator progresiunii conținutului alimentar și necesităților de stimulare ritmică și uneori sincronă, are loc o condiționare directă în continuitate. Pătrunderea primelor fracțiuni de alimente în stomac declanșează mecanismul excitosecretor antral, mediat de gastrină. Pri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Digestia

În tractul gastrointestinal se diferențiază multiple etaje, cu specializare morfofuncțională și biochimică bine definită. Corespunzator progresiunii conținutului alimentar și necesităților de stimulare ritmică și uneori sincronă, are loc o condiționare directă în continuitate. Pătrunderea primelor fracțiuni de alimente în stomac declanșează mecanismul excitosecretor antral, mediat de gastrină. Primele boluri de chim gastric determină, prin acțiunea produșilor digestiei intragastrice și a acidului clorhidric, activarea secreției duodenale de hormoni. Prin intermediul acestora este stimulată activitatea enzimosecretorie și motorie a intestinului.

Această legătură directă intersegmentară este asigurată concomitent și prin mecanisme neurale, reflexe. Existența unui pace-macker al motilității intestinalecu sediu duodenal, sau a unor reflexe ca cel gastrocolic, atestă existența intercondiționării neurovegetative. Mediatorii chimici asigură însă ăi o relație de tip feedback. Secretina elaborată intraduodenal inhibează secreția gastrică, enterogastronul are o acțiune asemănătoare etc. Nu poate fi neglijată nici producția de pelipeptide vasoactive, care pot influența în mod difuz tonusul foncțional al epiteliului digestiv prin intermediul irigației sanguine Mecanismele biochimice intervin preponderat și la integrarea funcșională dugestivă a secreției biliare și pancreatice. Acșiunea hormonilor duodenali are în acestă privință importanță principală.

Enterokinaza îndeplineste rolul de activ al tripsinogenului pancreatic, pH-ul reglează debitul de bicarbonați. Aportul ficatului, prin sărurile biliare, și al pancreasului, prin enzimele hidrolitice, au la rândul lor, un rol determinat și, sub unele aspecte, chiar indispensabil pentru digestie. Acțiunea sărurilui biliare se prelungește intraenterocitar asupra scintării și transportului produșilor nutritive. Circuitul enterohepatic reprezintă încă o modalitate de dublă condiționare între viscere sinergice.

Este de asemenea unitară și activitatea de protecție a mucoasei digestive. Bariera gastrică acidă reprezintă unul din mecanismele care contribuie la menținerea eubiozei intestinale. Secreția de mucoproteine și cu deosebire cea de imunoglobuline nu pot fi privite decât integrativ, fiid vorba de acceși stimul și de aceeși clasă de produse biologice.
Digestia implică și intervenția esențială a florei bacteriene în fermentație și putrefacție au în hidroliza celulozei în primul rând. În condiții patologice se pot dezvolta dezechilibre ale celor două pricese fundamentale sau insuficiențe globale ale scindării. Prezența bacteriilor patogene în segmente proximale determină fenomene care anua au loc în mod normal, ca degradarea și inactivitatea sărurilor biliare, sau consumul competitiv de factori nutritivi esențiali.
Legătura cu metabolismul general se face și prin intervenția directă a organelor digestive în sinteza și degradare aunui mare număr de produse.

Din acest punct de vedere rulul ficatului este central. Afectare acestuia induce astfel dereglări ale metabolismului glucidic, protidic, lipidic sau hidroelectrolitic, dar și ale hemostaziei endocrine. Prin insuficiență hepatocitară pot să aibă loc și acumulări de metabiliți toxici, cu repercusiuni asupra unui număr mare de viscere.

Patologia biochimică a secreției gastrice

Stomacul este căptușit în interior de o mucoasă care conține în grosimea ei glandele gastrice. Există două zone gastrice care au structură celulară și funcții deosebite:

Zona glandelor fundice situată în porțiunea verticală a stomacului
Zona glandelor pilorice dispusă în porțiunea orizontală gastrică
Toate celulele glandelor gastrice secretă produsul lor în lumenul gastric, alcătuind sucul gastric, care rezultă din amestecul secreției parietale cu secreția neparietală.

Secreția parietală se compune din acid clorhidric, factor intrinesc și apă iar secreția neparietală include produsele glandelor pilorice și cardiale, ale epiteliului de suprafață ale glandelor mucoide și ale celulelor peptice din glandele fundice, precum și materialele care trec direct din plasmă, cum ar fi proteinele serice și electroliții.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.