Difuzarea comunicatului de presa

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Facultate

Inainte de a difuza un comunicat, trebuie sa consultam fisierul de presa; pornind de la datele cuprinse de acesta, vom intocmi o lista cu publicatiile sau posturile care se adreseaza publicului-tinta al organizatiei. Din aceasta lista nu trebuie sa lipseasca (daca informatia prezinta interes pentru ele) presa specializata si presa locala.

Nu trebuie sa fie favorizate anumite public[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Difuzarea comunicatului de presa

Inainte de a difuza un comunicat, trebuie sa consultam fisierul de presa; pornind de la datele cuprinse de acesta, vom intocmi o lista cu publicatiile sau posturile care se adreseaza publicului-tinta al organizatiei. Din aceasta lista nu trebuie sa lipseasca (daca informatia prezinta interes pentru ele) presa specializata si presa locala.

Nu trebuie sa fie favorizate anumite publicatii, sub pretextul ca sunt mai importante decat altele; asa cum am mai spus (si, fiind un lucru extrem de important, consider necesar sa il reamintesc), in fata biroului de presa, toate publicatiile si toti jurnalistii trebuie sa fie egali. Ei au dreptul sa fie informati la timp, corect, in mod egal si simultan, pe cat este posibil. Numai avand o asemenea atitudine se pot castiga respectul, increderea si cooperarea presei.

Dupa consultarea fisierului de presa, se va stabili lista jurnalistilor carora li se va trimite comunicatul de presa. Scopul acestei activitati este selectarea unui numar cat mai mare de gazetari ce ar putea fi interesati de subiectul comunicatului, in unele cazuri, cand informatia atinge mai multe domenii, pot fi alesi doi-trei jurnalisti specializati de la aceeasi publicatie sau de la acelasi post.

Lista astfel elaborata trebuie sa cuprinda, pe langa numele jurnalistilor, telefonul, faxul, adresa redactiei si rubrica de care raspund ei; reprezentantul biroului de presa va face o scurta verificare a acestor date, pentru a se asigura ca ele sunt actuale si corecte. Aceasta activitate este foarte importanta, deoarece un comunicat nu e trimis la intamplare in redactii: el se adreseaza intotdeauna unui anumit jurnalist, al carui nume trebuie precizat in mod clar, la inceputul textului.

Un alt element important, care contribuie la succesul unui comunicat, este alegerea momentului transmiterii. Trebuie sa precizez ca, pentru anumite tipuri de comunicate, nu se pune problema alegerii unei date, zile sau ore convenabile. Astfel, in situatiile de criza, biroul de presa este obligat sa intocmeasca si sa transmita cat mai repede un comunicat, pentru a informa la timp si in mod corect publicul asupra situatiei anormale care a aparut in organizatie sau in care organizatia este implicata. De asemenea, in cazul "comunicatului-invitatie", prin care jurnalistii sunt chemati sa participe la un eveniment din viata organizatiei (conferinta de presa, vizita, inaugurare, seminar, bilant etc.), lucrurile sunt clare : acestea se trimit cu 10-14 zile inainte de data evenimentului.

Nici in cazul comunicatelor "de luare de pozitie" sau "erata" nu se poate vorbi de o anumita strategie in ceea ce priveste momentul in care vor fi difuzate.Aceasta problema se pune pentru comunicatele care transmit informatii despre diverse actiuni ale organizatiei, despre politica ei, despre anumite realizari, date statistice, rapoarte de activitate, programe noi etc.

Pentru acestea, biroul de presa trebuie sa stabileasca alegerea momentului prielnic de difuzare, adica a momentului in care comunicatul are cele mai mari sanse de a aparea in mass-media. Pentru a identifica acest moment, este necesar sa fie luate in considerare cateva caracteristici esentiale ale functionarii presei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.