Dificultati postbelice - Anglia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.44

nivel: Facultate

Squire ii si fermierii cereau reducerea impoAZzitelor. Cancelarul Vansittart trebui sa renunte la impunerile pe venit si sa recurga la imprumuturi. Cand o recolta slaba provoca urcarea subita a graului la o suta trei, protestara muncitorii. Manufacturierii acuzara guvernul ca, prin politica scumpirii painii, ii constrange sa urce salariile. Se terminase cu prosperitatea - atat a fabricilor cat si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dificultati postbelice - Anglia

Squire ii si fermierii cereau reducerea impoAZzitelor. Cancelarul Vansittart trebui sa renunte la impunerile pe venit si sa recurga la imprumuturi. Cand o recolta slaba provoca urcarea subita a graului la o suta trei, protestara muncitorii. Manufacturierii acuzara guvernul ca, prin politica scumpirii painii, ii constrange sa urce salariile. Se terminase cu prosperitatea - atat a fabricilor cat si a domeniilor. Nu mai existau comenzi militare.

S a crezut ca tarile continentale ar putea absorbi productia noilor masini, dar continentul, sleit de razboi, refuza marfurile engleze. Doua sute cincizeci de mii de soldati demobilizati cautau zadarnic de lucru. Cum se intampla totAZdeauna in perioadele de multiple si rapide inventii, masina il priva pe om de munca. Tesatorii manuali, desperati, distrugeau razboaiele mecanice si de multe ori dadeau foc fabricilor. Saracia si somajul atinsesera asemenea proportii incat impozitul pentru saraci se urca de la cinci milioane la noua milioane de lire. Acestea erau oare binefacerile pacii atat de mult dorita?

II. Se parea ca interesele fabricii si acelea ale domeniului erau contradictorii, dar atunci cand agiAZtatia populara deveni violenta, cand, dupa ce au fost distruse tesatoriile, au inceput sa fie incendiate morile, spaima ii impaca pe manufacturieri cu proprieAZtarii agricoli. Lucratorii industriali si agricoli, nefiind alegatori, se facura agitatori. Nici unul din cei care le aparau interesele n avea sansa sa intre in parlament. In comitate votau numai fermierii detinatori de pamant cu un venit de patruzeci de silingi; in ce priveste targurile, lista nu mai fusese improspaAZtata din epoca dinastiei Tudor, astfel ca orase mari a caror dezvoltare era de data recenta ramaneau fara deputati.

Lipsita de reprezentanti alesi, pe cine se putea sprijini populatia oraselor? Pe suveran? Din 1810 batranul rege George al III lea era orb si nebun. E adevarat ca dementa, facand din el cel mai constitutional dintre monarhi, ii asigurase, in sfarsit, o popularitate fara rezerva. Dar tronul, de fapt, era ocupat de fiul sau, regentul (viitorul George al IV lea), fata de care englezii nu aveau nici un respect.

Nu era om rau si nici prost; ii proteja pe artisti, o aprecia pe miss Austen, ii sus-tinea pe Byron si Scott, isi facuse din Sheridan cel mai bun prieten, poza pentru Lawrence si i a triAZmis doua sute de livre lui Beethoven. La porunca lui, s a construit Regent Street, el a dat indicatii pentru Regent Park, pentru reconstruirea Buckingham Palace ului si pentru restaurarea castelului Windsor.

Desavarsitele sale maniere au facut din el, daca nu "primul gentilom al Europei", cel putin primul dintre dandy. Dar era egoist, meschin si viata lui desfranata, intr o perioada de prudenta virtute, il facu nepopular.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.