Dificultati de invatare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Dificultati de invatare
In cadrul experimentului, cercetatorii au testat abilitatile de lectura si abilitatile cognitive la 30 de subiecti adulti. Zece dintre subiecti sufereau de heterotropie nodulara periventriculara (PNH), o maladie genetica rara care provoaca atacuri cerebrale si dificultati de lectura si care se instaleaza de regula in regiunea posterioara a creierului, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dificultati de invatare

Referat despre Dificultati de invatare
In cadrul experimentului, cercetatorii au testat abilitatile de lectura si abilitatile cognitive la 30 de subiecti adulti. Zece dintre subiecti sufereau de heterotropie nodulara periventriculara (PNH), o maladie genetica rara care provoaca atacuri cerebrale si dificultati de lectura si care se instaleaza de regula in regiunea posterioara a creierului, cel mai des in imediata vecinatate a peretelui ventriculilor laterali din creier, alti zece subiecti aveau dislexie, o incapacitate de invatare legata strict de problemele legate de citire, iar zece erau normali din punct de vedere clinic. Dintre cei 10 subiecti care sufereau de PNH, sase au fost supusi si unor analize specializate si teste de scanare a creierului.

Cercetatorii au descoperit ca subiectii care sufereau de PNH aveau si o forma specifica de dislexie care le afecta abilitatea de a citi cuvinte si de a denumi rapid lucruri. In cazul acestora, s-a constatat existenta unor anomalii vizibile ale materiei albe, acea parte a creierului care este alcatuita din material fibros, zona in care sunt situati axonii mielinizati sau fibrele nervoase care fac legatura intre toate celulele neuronale din creier.

Testele au aratat ca cu cat anomaliile din materia alba erau mai pronuntate, cu atat performantele subiecților respectivi erau mai slabe la testele de lectura rapida.

“Descoperirile noastre sugerează ca integritatea materiei albe joaca un rol crucial in fluenta lecturii si ca afecțiunile materiei albe servesc ca o baza structurala pentru apariția dislexiei,” a declarat autorul principal al studiului Bernard S. Chang, de la Harvard Medical School si membru al Academiei Americane de Neurologie. “Experimentele noastre ilustrează importanta studierii structurii materiei albe pentru a înțelege mai bine problemele cognitive si tulburările de invatare,” a mai declarat dr. Chang.

Deși concluziile studiului sunt destul de explicite, Chang a mai declarat ca e nevoie de teste mai elaborate, cu mai mulți subiecti, pentru a putea spune cu certitudine care este rolul jucat de disfuncțiile materiei albe in determinarea dificultăților de lectura. De asemenea, testele bazate pe scanarea creierului au limite intrinseci dat fiind ca ele nu pot arata direct cum sunt conectate fibrele nervoase care alcătuiesc materia alba.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.