Diferenta dintre sexe in perioada pubertara

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.39

nivel: Gimnaziu

• Maturizarea timpurie si tirzie

Virsta cronologica la care individul atinge perioada pubertara poate sa defere in cazul in care individul se dezvolta mai repede comparativ cu semenii sai, vorbim despre maturizarea precoce, si maturizarea tirzie. In cazul baietilor dezvoltarea timpurie le aduce anumite avantaje psihice, de cele mai multe cazuri baietii cu maturizare timpurie a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diferenta dintre sexe in perioada pubertara

• Maturizarea timpurie si tirzie

Virsta cronologica la care individul atinge perioada pubertara poate sa defere in cazul in care individul se dezvolta mai repede comparativ cu semenii sai, vorbim despre maturizarea precoce, si maturizarea tirzie. In cazul baietilor dezvoltarea timpurie le aduce anumite avantaje psihice, de cele mai multe cazuri baietii cu maturizare timpurie au mai multa forta fizica comparativ cu semenii lor, au succes in activitati sportive si isi dezvolta mai devreme increderea in sine fata de sexul opus. Altfel se intimpla cu baietii care au parte de maturizare tirzie, de obicei acestea traiesc momente de neliniste si discomfort psihic privind normalitatea dezvoltarii lor in comparatie cu altii.

In cazul felor, maturizarea timpurie nu prezint un avantaj, de cele mai multe ori fetele nu sint multumite de imaginea lor corporala, acest lucru se intimpla din cauza ca insasi pubertatea la fete intervine mai timpuriu iar maturizarea precoce a unei fete, putem presupune, aceasta nu este pregatita psihico-emotionala pentru a accepta schimbarile fiziologice. Fetele pot sa simta discomfort, stinjeneala si cauta diferite mecanisme de aparare, nereusite de obicei, cum ar fi de exemplu pozitia aplecata de spate, pentru asi ascunde proivinientele bustului si conturarea siluetei. Mecanismul de aplecare de spate pentru asi ascunde sinii, de obicei este conditionat de un puternic sentiment de vinovatie referitor la femenitatea lor. Fetele incovoiate la pubertate de obicei sint cele care au avut parte de o educatie gresita.

Alt factor care streseaza fetele cu maturizare precoce este faptul ca de obicei ele devin tinta unor comentarii rautacioase sau tinta unor aventuri sexuale neadecvate.
Alt factor este steriotipul social referitor la frumusetea masculina si femenin. In cazul baietilor cu maturizare precoce ei sunt mai avantajati pentru ca steriotipul masculin corespunde cu cresterea in inaltime, in greutate, cu forta fizica. In cazul fetelor cu pubertate precoce pot deveni pentru o perioada de timp mai inalte si mai grele decit fetele si baietii de aceeasi virsta, si acest lucru le poate conditiona neacceptarea propriei imagini.

Dezvoltarea cognitiva si morala a puberului

Tipul fundamental de activitate in perioada pubertatii se schimba de la invatare la comunicare cu semenii in special dezvoltarea prieteniilor si formarea grupurilor de refetinta. Dar invatarea si formarea culturii generale, instruirea teoretica si practica devin prioritati ai acestei perioade de virsta. Acetea ramin mai ales prioritati conditionate de asteptarile sociale. Se produc doua schimbari importante:
O schimbare de continut, adica are loc imbogatirea substantiala a continuturilor de invatare prin marirea sferei de interese a puberului pentru domenii variate de cunostinte.

O schimbare metodologica, care se manifesta prin depasirea fazei de acumulare si stocare a informatiei.
Ursula Schiopu si E. Veza incearca sa periodizeze pubertatea si adolescenta dupa criteriul achizitiilor intelectuare. La 10-11 ani activitatea intelectuala a puberului este influentata prin aparitia structurii logico-formale, fenomen ce se manifesta prin actualizarea curiozitatii in special pe la 13-14 ani si prin abordarea complexa a realitatii.

La 15 ani puberul este preocupat de abordarea filosofica a realitatii, a lumii, ceea ce il antreneaza intr-o relationare critica cu lumea valorilor. Abordarea critica a valorilor nu presupune neaparat o neadoptare sociala, aceasta atitudine este o necesitate interna in procesul dezvoltatii intelectuale si spirituale. La 16-18 ani are loc dezvoltarea argumentatiei ca instrument al activitatii intelectuale, are loc conturarea placerii discutiei iarasi este o tendinta ce poate sa fie dezvoltata cu anumite cerinte interindividuale. Autorii propun sa se studieze interesul fata de lumea exterioara ce poate fi in activitati interindividuale.

La 10-12 ani deschiderea spre lume si spre dezvoltarea interintelectuala se stabilizeaza definitiv la 12-14 ani, perioada in care se observa fuseul de crestere cu conflictele si angoasele inerente are loc eclipsarea temporara a produselor inteligentei sau criza de scolarizare. Apoi urmeaza perioada preocuparii de definirea conceptiei despre lume si viata, aceasta perioada dureaza pina la finele adolescentei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.