Dietoterapia in bolile cardiovasculare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.86

nivel: Facultate

Depozitele de lipide impreuna cu produsii de degradare celulara, calciu si fibrina poarta denumirea de placa de aterom. Acesta placa se formeaza ca raspuns la injuriile endoteliului vascular. Intre factorii care pot produce injurii endoteliale putem aminti: hipercolesterolemia, LDL mici si dense, hipertensiunea, fumatul, diabetul, obezitatea, homocisteina, dietele bogate in Colesterol sau grasimi [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dietoterapia in bolile cardiovasculare

Depozitele de lipide impreuna cu produsii de degradare celulara, calciu si fibrina poarta denumirea de placa de aterom. Acesta placa se formeaza ca raspuns la injuriile endoteliului vascular. Intre factorii care pot produce injurii endoteliale putem aminti: hipercolesterolemia, LDL mici si dense, hipertensiunea, fumatul, diabetul, obezitatea, homocisteina, dietele bogate in Colesterol sau grasimi saturate.
Exista cinci faze ale aterogenezei.

Faza 1 este asimptomatica si deseori observata la tinerii sub 30 de ani, constand in acumularea de lipide in macrofage si celulele musculare netede. Ea se poate opri aici sau poate avansa spre faza 2, caracterizata prin formarea unei placi cu continut bogat in lipide, predispusa la ruptura. Prin aceasta instabilitate caracteristica fazei 2 se poate produce avansarea catre faza 3, faza complicatiilor acute, cu ruptura si formare de trombusi nonocluzivi, sau catre faza 4, cu formare de trombusi ocluzivi, faze exprimate clinic prin infarctul miocardic sau moartea subita.

Faza 5, faza fibrotica sau ocluziva, are aceleasi manifestari clinice.
Influentand factorii de risc dintr-o faza cat mai precoce, putem preveni manifestarile clinice acute. Dupa formare, placa de aterom are o evolutie care nu este nici liniara si nici previzibila, leziunile putand aparea chiar la artere considerate "normale" la angiografie cu cateva luni inainte [2]. Factorii care determina aparitia aterosclerozei nu sunt inca in totalitate cunoscuti, dar din punct de vedere al influentarii lor prin dieta se impart in factori dietoinfluentabili si factori dietoneinfluentabili [3].

Factorii dietoneinfluentabili sunt: cresterea concentratiei unor factori procoagulanti, cresterea homocisteinei, diverse boli inflamatorii arteriale, scaderea duritatii apei potabile. Factorii dietoinfluentabili, mai importanti din punct de vedere al posibilitatilor de preventie, sunt: hipertensiunea, dislipidemia, obezitatea, diabetul zaharat, hiperinsulinemia, consumul excesiv de alcool (a?"60 g alcool /zi). Obiectivul principal al dietei in ateroscleroza il constituie indepartarea sau diminuarea potentialului aterogen al factorilor de risc dietoinfluentabili.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.