Dietoterapia in afectiunile renale

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.65

nivel: Facultate

GNA sunt afectiuni inflamatorii ale glomerulilor cu etiologie multipla, care se manifesta clinic prin sindrom nefritic acut: oligurie (scaderea cantitatii de urina), hematurie (urini rosii), proteinurie < 3,5 g/24ore, cilindrii hematici, edeme, HTA.

Etiologia GNA este diferita; ele pot sa apara ca boli primare ale glomerulilor, la care nu identificam o anumita cauza (nefropatia cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dietoterapia in afectiunile renale

GNA sunt afectiuni inflamatorii ale glomerulilor cu etiologie multipla, care se manifesta clinic prin sindrom nefritic acut: oligurie (scaderea cantitatii de urina), hematurie (urini rosii), proteinurie < 3,5 g/24ore, cilindrii hematici, edeme, HTA.

Etiologia GNA este diferita; ele pot sa apara ca boli primare ale glomerulilor, la care nu identificam o anumita cauza (nefropatia cu IgA), ca boli secundare glomerulare determinate fie de infectii, fie in cadrul unor boli sistemice (LES, vasculite sau GNA asociata endocarditei, abceselor sau suntului ventriculo-peritoneal infectat) si, in sfarsit, exista glomerulonefrite ereditare [12].

Glomerulonefrita acuta (GNA) poate fi difuza (cand afecteaza toti glomerulii) sau focala (cand afecteaza un numar restrans de glomeruli) [7]. Cea mai frecventa GNA poststreptococica este prototipul GNA postinfectioase si cauza principala a sindromului nefritic acut. Boala se dezvolta in medie dupa zece zile de la o faringita sau dupa doua saptamani de la o infectie cutanata (impetigo) cu o tulpina nefritigena din grupul A al streptococului beta hemolitic [3].

Pacientii prezinta hematurie (consecinta inflamatiei capilare care altereaza bariera glomerulara pentru celulele sanguine), oligurie, cefalee si simptome generale ca anorexie, greturi, varsaturi, stare de rau, dureri in flanc sau in lombe. Examenul fizic evidentiaza edeme, HTA, hipervolemie; sedimentul urinar este de tip glomerular cu hematii deformate, cilindrii hematici, leucocite si proteinurie < 3,5 g/24 ore.

intrucat boala poate evolua spre o forma cronica. Repausul la pat este absolut necesar in perioada de stare (in medie 4-6 saptamani) si trebuie mentinut pana la disparitia edemelor, HTA, hematuriei, fiind motivat de urmatoarele consideratii:efortul fizic sau ortostatismul prelungit determina scaderea fluxului sanguin renal si consecutiv, a filtrarii glomerulare (FG) si a diurezei;

Efortul fizic determina un metabolism crescut cu hiperproductie de substante azotate, toxice, pe care rinichiul bolnav nu le mai poate elimina [12].Dietetica ocupa un loc important si a fost controversata de-a lungul vremii. Clasic, se parcurgeau urmatoarele etape: cura de foame si sete a lui Volhard (2-7 zile), regim de crutare (dieta uscata) timp de alte 5-7 zile, regimul de fainoase, dieta hiposodata, hipoprotidica, dar normocalorica si, in sfarsit, regimul complet.

In plus, intre zilele a 9-a si a 12-a se prescria socul cu apa (Wasserstoss) administrand 1500 ml ceai slab in decurs de 30 minute pentru "ruperea" barierei renale [12].Astazi, pe baza experientei acumulate, s-a renuntat definitiv la cura Volhard; de asemenea, regimul lactat prescris altadata este abandonat deoarece aduce o cantitate mare de sodiu (Na) si proteine [12]

Ceea ce este insa utila, este restrictia de sare cat mai precoce, astfel incat in primele 24-48 ore de la debutul clinic al bolii, regimul ar trebui sa fie strict desodat. De obicei, regimul in aceasta perioada este un regim hidric, in care bolnavul va consuma ceai diuretic, siropuri, apa indulcita cu zahar. Cantitatea de lichide va fi in medie de cca 800 ml si, a doua zi, egala cu diureza [7].

Dupa 48-72 ore, daca evolutia apreciata dupa diureza si densitatea urinii pare favorabila, o parte din glucide se pot prescrie sub forma de orez, paste fainoase, zahar, fructe (cand diureza este peste 1 000 ml/zi) care sa aduca cca 2 000 calorii, 20 g proteine, 5 g lipide, 420-570 g glucide, 150 mg sodiu si 200 mg Cl. Acest regim modificat dupa Kempner este monoton, insipid si nu poate fi prelungit mai mult de sapte zile.

In aceasta faza, unii autori recomanda regimul de fructe care are avantajul de a fi lipsit de proteine, sarac in clorura de sodiu, este diuretic si usor alcalinizant. Continutul mare in potasiu (K) al sucurilor de fructe limiteaza folosirea acestora atunci cand oliguria se mentine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.