Diencefalul

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.81

nivel: Facultate

Talamusul este o structura senzoriala cruciala subordonata scoartei cerebrale. La acest nivel fac sinapsa caile tuturor formelor de sensibilitate, cu exceptia cailor olfactive, care ajung la cortex direct, nu prin talamus.Nu toate fibrele talamice ajung la cortex: unele se termina in nuclei cenusii subcorticali. Din acest punct de vedere identificam:nuclei talamici cu proiectie corticala (nucleul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diencefalul

Talamusul este o structura senzoriala cruciala subordonata scoartei cerebrale. La acest nivel fac sinapsa caile tuturor formelor de sensibilitate, cu exceptia cailor olfactive, care ajung la cortex direct, nu prin talamus.Nu toate fibrele talamice ajung la cortex: unele se termina in nuclei cenusii subcorticali. Din acest punct de vedere identificam:nuclei talamici cu proiectie corticala (nucleul thalamic ventral, nucleul arcuat, nucleul reticulat etc)
nuclei talamici cu proiectie subcorticala (nucleii intermediari, nucleii ventriculari)nucleii talamici de asociatie (laterali, laterodorsali etc)

Nucleii din prima categorie au conexiuni in ambele sensuri cu cortexul, formeaza deci, impreuna cu campurile corticale, unitati functionale stabile.Caile mari senzoriale se termina in nuclei cu proiectie corticala dar trimit colaterale si la nuclei cu proiectie subcorticala.
Toate conexiunile eferente ale talamusului influenteaza activitatea cailor extrapiramidale (descendente). Controlul cortexului se exercita prin mai multe circuite care include si talamusul (de ex: circuitul cortico-ponto-cerebelo-talamo-cortical)

Cercetarile desfasurate de-a lungul timpului au evidentiat existenta a doua tipuri de nuclei talamici:
- specifici - sunt legati functional de diferite sisteme senzoriale (visual, auditiv etc); pulvinarul integreaza impulsurile auditive, vizuale si somatice).
- nespecifici - sunt legati in special de zonele asociative ale talamusului; functionarea lor nu este pe deplin cunoscuta.
In concluzie, talamusul contine:
- nuclei de transmisie (de releu) A.
- nuclei cu proiectie difuza B
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.