Didactica predarii

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.87

nivel: Facultate

Lectia nu este numai o forma de organizare a activitatii de predare/invatare si o succesiune de etape bine stabilite si (de dorit) realizate. Evenimentele imprevizibile, aparitia unor particularitati specifice care trebuie "stapanite" sunt inevitabile. O cerinta metodica este clasificarea lectiilor: de comunicare/transmitere de cunostinte, de studiu individual, de descoperire, de verificare, de re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Didactica predarii

Lectia nu este numai o forma de organizare a activitatii de predare/invatare si o succesiune de etape bine stabilite si (de dorit) realizate. Evenimentele imprevizibile, aparitia unor particularitati specifice care trebuie "stapanite" sunt inevitabile. O cerinta metodica este clasificarea lectiilor: de comunicare/transmitere de cunostinte, de studiu individual, de descoperire, de verificare, de recapitulare etc.

Delimitarile nu sunt insa stricte, fiecare lectie fiind o impletire (care se doreste armonioasa) de metode si tehnici ce concura la realizarea obiectivelor propuse, raportul in favoarea uneia sau alteia dintre metode fiind greu de stabilit in final si cu atat mai mult initial. Vom puncta totusi cateva momente esentiale ale desfasurarii unei lectii, subliniind relativitatea acestora (ca dimensiuni de timp ; ca importanta; ca ordine):

Observatie. Volumul de munca necesar efectuarii temelor pentru acasa trebuie sa se inscrie in limite rezonabile (exista suficiente recomandari legale pentru sarcinile suplimentare). Un numar mai mare de exercitii duce la lucru de mantuiala, copieri, abandonarea intregii teme, refuz fata de abordarea temei. Tema trebuie sa fie in corespondenta cu posibilitatile elevilor si legata de insusirea si aplicarea cunostintelor predate. Ea trebuie data diferentiat, atunci cand intre elevii aceleiasi clase exista diferente mari in ceea ce priveste capacitatea sau pregatirea lor.

Tema trebuie sa fie insotita de explicatii ajutatoare, de indicatii potrivite. Cand tema presupune artificii de calcul sau cere o pricepere deosebita, trebuie ca elevilor sa li se atraga atentia asupra acestui aspect (de exemplu, prin exercitii marcate cu *, adica dificile). Multi elevi invata pe de rost metodele de rezolvare a unor probleme si isi formeaza sabloane pe care le aplica automat.

Cu siguranta ca si algoritmii importanti, rezultat al analizei si cercetarii indelungate, trebuie retinuti, dar uzand-se de logica interna a acestora. Profesorul are (si) obligatia sa-i invete pe elevi cum sa-si faca tema, nu sa creeze un climat care determina ca necesitate aparitia meditatorului (mediator pagubos intre elev si profesor si nu o prelungire a acestuia din urma, in cazuri extreme). Temele de acasa isi ating scopul doar daca pot fi controlate in permanenta de catre profesor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.