Didactica economiei

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Obiectivele sale majore sunt determinate de necesitatea dezvoltarii resurselor pe masura complexitatii crescande a conditiilor de viata si aspiratiilor. Ideea pregatirii indivizilor in concordanta cu cerintele societatii in care traiesc, deosebit de importanta in pedagogia moderna, conduce la initierea unor demersuri instructiv-educative apte sa raspunda exigentelor formative de moment, dar si de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Didactica economiei

Obiectivele sale majore sunt determinate de necesitatea dezvoltarii resurselor pe masura complexitatii crescande a conditiilor de viata si aspiratiilor. Ideea pregatirii indivizilor in concordanta cu cerintele societatii in care traiesc, deosebit de importanta in pedagogia moderna, conduce la initierea unor demersuri instructiv-educative apte sa raspunda exigentelor formative de moment, dar si de perspectiva.

Cerintele fundamentale ale societatii fata de actiunea educativa se reflecta, in mod abstract, la nivelul continutului idealului educational. Din formularea idealului educational trebuie sa se desprinda caracteristicile esentiale ale tipului de personalitate, pe care scoala este chemata sa o formeze.

Potrivit Legii invatamantului si noului Curriculum scolar national, idealul educational al scolii romanesti consta in dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a unei personalitati autonome, dinamice si creative, adaptata la realitatile sociale.

Prin intermediul sau se specifica, de fapt, rolul cu care scoala este investita de catre societate. Pentru dezvoltarea tipului de personalitate dezirabil, scoala trebuie sa-si asume obiective formative prin urmarirea carora elevul este condus spre o integrare rapida si eficienta in campul social. In functie de calitatea acestei integrari vom putea aprecia relevanta si calitatea procesului educational. Idealul educational regleaza intregul efort educativ. Continutul sau are o determinare sociala, deoarece reflecta cerintele societatii fata de actiunea educativa.

Cautand sa asigure pregatirea elevilor pentru indeplinirea diverselor roluri sociale, institutia scolara isi redefineste obiectivele in functie de calitatile pe care acestia vor trebui sa le demonstreze. Impactul sau modelator se concretizeaza in personalitati astfel formate, incat sa corespunda exigentelor sociale de ordin cultural-stiintific, profesional si moral-civic.

Orice Curriculum pertinent proiecteaza aceste exigente formative la nivelul programelor scolare, impunand obiective educationale adecvate evolutiei societatii.

O proiectare curriculara in perspectiva unei educatii ce indeplineste in chip eficient o functie sociala implica o continua readaptare a continuturilor, obiectivelor si strategiilor de actiune, ca depasire sau reinnoire a unor modele sau principii considerate invechite.

Numai in acest fel se poate promova un profil de formare adecvat unei lumi aflate intr-o rapida schimbare.
Punerea educatiei in acord cu noile cerinte si, pe de alta parte, cu datele oferite de noile cercetari intreprinse in psihologie si stiintele educatiei, comporta sarcini mult mai pretentioase decat cele din trecut.

Tendintele si directiile stabilite prin reforma curriculara la care a fost supus invatamantul din tara noastra ilustreaza eforturile de reinnoire, menite sa asigure o calitate superioara in pregatirea elevilor. Prin noul profil de formare se acorda un rol deosebit dezvoltarii competentelor si atitudinilor. Educatia devine, in acest fel, un proces autentic formativ, al carui impact modelator se apreciaza prin priceperi si deprinderi formate si dezvoltate.

Eforturile de adaptare la noile situatii, datorate schimbarii mediului social, au condus la mutatii profunde in domeniul invatamantului.
S-a procedat la o restructurare curriculara, care sa vina in intampinarea complexelor transformari economico-sociale.

In acest sens, restructurarea procesului educational in toate sferele si articulatiile sale este centrata pe accentuarea aspectului formativ, astfel incat elevii sa fie pregatiti sa dea dovada de competente functionale, adaptabilitate, responsabilitate, initiativa si creativitate, caracteristici considerate esentiale in dezvoltarea personalitatii lor.

Reorientarea sistemului este menita sa corijeze neajunsurile invatamantului traditional. Multa vreme scoala s-a ocupat mai mult de transmiterea cunostintelor intr-o forma elaborata si mai putin de formarea competentelor si atitudinilor solicitate de o lume in schimbare.

Pana nu demult se aprecia ca obiectivul prioritar al invatamantului este instruirea sau transmiterea cunostintelor de la profesor spre elevi. Intr-o asemenea optica, invatarea se rezuma la inregistrarea, pastrarea si reproducerea unor continuturi, pe care profesorul le considera necesare pentru cultura lor generala. Gandirea si actiunea elevilor erau directionate si dirijate in mod riguros din exterior.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.