Didactica - teorie generala a procesului de invatamant

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Didactica stiintifica are menirea sa sintetizeze toate datele proprii sau date cu semnificatie pedagogica ale altor stiinte(psihologie, sociologie, teoria comunicarii, teoria informatiei, cibernetica, teoria conducerii activitatilor socio-umane, praxiologia etc.) si sa ofere o imagine de ansamblu asupra procesului de invatamant in ceea ce priveste natura obiectivelor si obiectivele, principiile si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Didactica - teorie generala a procesului de invatamant

Didactica stiintifica are menirea sa sintetizeze toate datele proprii sau date cu semnificatie pedagogica ale altor stiinte(psihologie, sociologie, teoria comunicarii, teoria informatiei, cibernetica, teoria conducerii activitatilor socio-umane, praxiologia etc.) si sa ofere o imagine de ansamblu asupra procesului de invatamant in ceea ce priveste natura obiectivelor si obiectivele, principiile si continuturile, metodele, mijloacele si formele de organizare si evaluare etc. , implicate in organizarea si desfasurarea procesului de invatamant.

Ea porneste de la o anumita conceptie psihologica, stiintifica a invatarii. In acest sens deosebindu-se de didactica empirica, bazata pe experiente, pe intuitie, pe incercari si erori. Didactica este o teorie deoarece are ca scop elaborarea bazelor teoretice ale legitatilor organizarii si conducerii procesului de invatamant. Este o stiinta cu precadere practica, aplicativa, adica o teorie a actiunii transformatoare, o teorie a transformarii de cunostinte, de formare de deprinderi, de noi conduite, de competente, de modelare a personalitatii copilului, prin intermediul instruirii.

Ea indica experientele cele mai eficiente de organizare a invatarii si predarii; arata cum trebui structurate cunostintele pentru a fi mai usor retinute si structurate de catre elevi; determina succesiunea optima de prezentare a materialului, ritmului invatarii; sugereaza combinatii optime de metode si materiale didactice eficiente etc.
2.Didactica generala si didactica speciala In afara de didactica generala, s-au dezvoltat si didacticile speciale (metodicile: metodica predarii psihologiei, metodica predarii sociologiei etc.).

acestea studiaza practica desfasurarii predarii si invatarii fiecarei discipline de invatamant, aspecte specifice, aplicate, pe care le imbraca teoria generala a procesului de invatamant. Didacticile speciale nu sunt numai o aplicare a didacticii generale, ci, prin studiile specifice intreprinse, ajuta didactica generala sa-si aprofundeze cercetarile si sa ajunga la noi generalizari pe un fond de date concrete.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.