Diagnosticul radioimagistic al afectiunilor aparatului uro-genital

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

UROGRAFIA INTRAVENOASA = UIV este tehnica de investigare a aparatului urinar in care se utilizeaza substanta de contrast administrata i.v. Odata introdusa in sistemul circulator, aceasta in mod normal se elimina in totalitate prin rinichi. Astfel se obtine opacifierea urinii, prin aceasta punandu-se in evidenta prezenta si nivelul functiilor de concentratie, secretie si excretie ale rinichilor a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diagnosticul radioimagistic al afectiunilor aparatului uro-genital

UROGRAFIA INTRAVENOASA = UIV este tehnica de investigare a aparatului urinar in care se utilizeaza substanta de contrast administrata i.v. Odata introdusa in sistemul circulator, aceasta in mod normal se elimina in totalitate prin rinichi. Astfel se obtine opacifierea urinii, prin aceasta punandu-se in evidenta prezenta si nivelul functiilor de concentratie, secretie si excretie ale rinichilor aspectul morfologic al rinichilor morfologia si tonusul organelor tubulare si cavitare.

Substantele iodate utilizate au concentratii de 50-70%. Ele pot da reactii de tip alergic de la prurit la soc anafilactic si exitus.
Trebuie mentionat ca UIV este contraindicata la persoanele cu insuficienta renala si hepatica, in afectiuni cardiace decompensate, in insuficienta circulatorie coronariana si cerebrala, in astm, hipertiroidism si la persoanele alergice.Totdeauna UIV va fi precedata de RRS. Realizarea unei UIV presupune minim 3 radiografii dupa injectarea substantei de contrast, realizate la intervalle de 3, 15 si 30 de minute. Examenul se poate continua cu realizarea de radiografii la 1h, 2h, 4h de la injectare in functie de caz.

Radiografia de la 15 minute este de dorit sa se faca dupa utilizarea compresiei (comprimarea regiunii abdominale inferioare imediat dupa realizarea radiografiei de la 3 minute, cu un dispozitiv sp 12112v215m ecial). Asfel se pot obtine date utile legate de morfologia APC si bazinetului, bilateral. UROTOMOGRAFIA - implica realizarea unor sectiuni tomografice conventionale la nivelul rinichilor la circa 15-20 de minute de la injectarea substantei de contrast (s.c.)

PIELOGRAFIA ASCENDENTA - consta in administrarea de s.c. pe calea unei sonde introduse transuretrovezical in ureter si / sau bazinet. Umplerea se face retrograd, nefiziologic, iar imaginile obtinute nu reflecta corespunzator starea morfo-functionala renala. Este o metoda utilizata atunci cand secretia renala este absenta sau insuficienta pentru a produce imagine prin urografie.In prezent se poate realiza si pielografie descendenta prin injectarea de s.c. translombar prin punctie la nivelul APC.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.