Diagnosticul economic al explotatiei agricole

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Societatea dispune de sedii pentru fermele vegetale, de baza tehnica ( masini, tractoare si utilaje agricole, ateliere pentru reparatii mecanice, magazii de depozitare a cerealelor) si baza materiala ( carburanti, lubrifianti, seminte, pesticide, piese de schimb, ingrasaminte). De asemenea, dispune de forta de munca necesara, respectiv specialisti agricoli (ingineri, agronomi, tehnicieni, economis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diagnosticul economic al explotatiei agricole

Societatea dispune de sedii pentru fermele vegetale, de baza tehnica ( masini, tractoare si utilaje agricole, ateliere pentru reparatii mecanice, magazii de depozitare a cerealelor) si baza materiala ( carburanti, lubrifianti, seminte, pesticide, piese de schimb, ingrasaminte). De asemenea, dispune de forta de munca necesara, respectiv specialisti agricoli (ingineri, agronomi, tehnicieni, economisti, conducatori auto, ecanizatori agricoli), precum si alte categorii de personal care contribute la desfasurarea normala a activitatii societatii.

Societatea agricola este situata in zona de campie (in apropierea Pitestiului), terenurile aflandu-se in clasa I de fertilitate a solului. Ea face parte din unitatile producatoare, cu potential, participand la aprovizionarea pietei si industriei locale ( de exemplu: industria de morarit si panificatie, industria de prelucrare a semintelor oleaginoase, industria de conserve).

Avand in vedere pozitia societatii din punct de vedere natural si economic, ea doreste ca, in sensul cresterii dimensiunilor sale, sa arendeze teren in conditiile legii 65/1998.Asociatii sunt persoane fizice, atat fosti proprietari de terenuri cat si mostenitori ai celor care au detinut pamant, beneficiari ai legii 18/1991 a fondului funciar.

Analiza structurii organizatorice urmareste existenta unei organigrame care evidentiaz alegaturile ierarhice si functionale. Aceasta schema trebuie sa fie insotita si de o situatie actuala a functiilor in raport cu varsta, care ne permite sa cunoastem, in orice moment daca succesiunile sunt bine pregatite si asigurate la toate niveluriie ierarhice.

De asemenea , este examinata organizarea administrativa generala (Regulamentul de organizare si functionare) a societatii comerciale. Astfel se porneste de la organigrama pentru a vedea , nu atat calitatea oamenilor, cat mai ales modul rational in care sunt distribute functiile in intreprindere si maniera in care informatia circula de la un esalon la altul, atat in plan vertical cat si in plan orizontal. Este bine de sesizat daca instructiunile si informatiile circula cu usurinta de sus in jos si de jos in sus (sub aspect ierarhic) si daca exista comunicare intre servicii, fara de care nu se poate spera intr-o veritabila coordonare. Trebuie studiata apoi organizarea fiecarui serviciu , in special organizarea contabiia si existenta unui control de gestiune.

Structura organizatorica a societatii agricole, de data recenta, raspunde obiectivelor strategice privind organizarea activitatilor de productie agricola. In cadrul organigramei se observa pe primul nivel ierarhic Adunarea Generala a Asociatilor iar pe urmatorul nivel ierarhic conducerea administrativ executiva fiind asigurata de manager cu atributii si raspunderi specifice postului. Subordonati managerului general sunt directorul economic, directorul tehnic si compartimentul de marketing.

Pe urmatorul nivel intalnim compartimentul economico-financiar subordonat directorului economic si si compartimentul de productie subordonat directorului tehnic.Personalul salariat are intocmita fisa postului de in baza careia isi desfasoara activitatea la fiecare loc de munca (ferma, sector, compartiment functional).

Se observa ca in cadrul societatii forta de munca cu studii superioare este in proportie de 44,44 % de unde rezulta ca nivelul de pregatire este foarte ridicat. In ceea ce priveste gradul de imbatranire se poate observa ca 17,78 % din personal sunt salariati peste limita de varsta.
In timpul campaniilor agricole societatea va utiliza forta de munca ziliera pentru a putea face fata volumului de lucrari ce trebuiesc efectuate.

Structura de productie
Intre structura organizatorica si structura de productie trebuie sa existe o stransa legatura si relatii de conditionare. Organizarea si dezvoltarea unei structuri de productie eficiente este o necesitate pentru competitivitatea societatii pe piata interna.Structura culturilor din societatea agricola SPICUL DE AUR este specifica zonei de campie, societatea cultivand doar culturi de camp.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.