Diagnosticul economic

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Raspunsul la prima intrebare este facil deoarece nu implica precizie pentru ca este utilizat la pregatirea demersului metodologic de diagnosticare (complexitate, echipa, logistica, durata, costuri etc.). A doua intrebare este insa de substanta deoarece ne pune in fata alternativei de a decide daca dimensiunea este cea potrivita sau nu. Aprecierea optimalitatii dimensiunii poate fi realizata prin c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diagnosticul economic

Raspunsul la prima intrebare este facil deoarece nu implica precizie pentru ca este utilizat la pregatirea demersului metodologic de diagnosticare (complexitate, echipa, logistica, durata, costuri etc.). A doua intrebare este insa de substanta deoarece ne pune in fata alternativei de a decide daca dimensiunea este cea potrivita sau nu. Aprecierea optimalitatii dimensiunii poate fi realizata prin comparatii, analogii si studii de eficienta.

Comparatia poate fi facuta cu starea trecuta in cazurile cand dimensiunea intreprinderii s-a modificat. Daca dimensiunea a crescut prin dezvoltarea "naturala" a intreprinderii pana la faza de maturitate dupa care urmeaza o relativa stabilitate cel putin teoretic se poate aprecia procesul ca normal. Daca se inregistreaza o crestere brusca a afacerii sau mai bine-zis un "start de dimensiune" se poate gandi la o supradimensionare insa aceasta ipoteza trebuie confirmata de studii analitice. Daca o intreprindere ajunsa in faza de maturitate se dezvolta in aceeasi structura, ipotetic optiunea nu pare fezabila. Nu este exclusa insa nici oportunitatea acestei dezvoltari. Alte analize trebuie sa infirme sau sa confirme ipoteza.

Analogia se face cu intreprinderi similare. Referentialul trebuie sa fie, bineinteles, unul relevant din punct de vedere al reprezentativitatii (potential, eficienta etc.). Specialistii din productie, chiar daca empiric, apreciaza cu mult realism daca o intreprindere este supradimensionata fata de specificul activitatii.
Un semnal important despre viabilitatea firmei il da domeniul in care aceasta isi desfasoara activitatea, respectiv ramura din care face parte. Istoricul domeniului reprezinta prima sursa de informatii dupa care firma trebuie sa-si modeleze activitatea viitoare. Informatiile trebuie interpretate critic, desprinzandu-se tendintele care i-au guvernat evolutia, aprecierea acestora in concordanta cu noile realitati.

Criteriile care se pot utiliza pentru aprecierea capacitatii si perspectivelor de dezvoltare ale domeniului pot fi urmatoarele :
a) ponderea productiei ramurii in produsul intern brut sau dupa caz, in total productie industriala. Acest criteriu permite aprecierea locului si rolului ramurii in cadrul economiei nationale, dat de marimea acestei ponderi. Acele ramuri care au o pondere mare in realizarea PIB creeaza, teoretic, premise favorabile pentru o dezvoltare viitoare a firmelor in cadrul lor. Aceasta afirmatie nu trebuie insa inteleasa ca o concluzie absoluta, deoarece este evident ca modificarile structurale specifice perioadei de tranzitie prin care trece Romania sunt inca departe de momentul constituirii unei structuri pe ramuri eficiente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.