Diagnosticarea mediului concurential - Berea Tuborg

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.22

nivel: Facultate

In anul 1998, prima sticla de bere Tuborg "Made in Romania" a iesit pe poarta fabricii din Bucuresti si... in mai putin de sase ani, fabrica de bere Tuborg a atins o capacitate totala de productie de un milion de hectolitri de bere anual.

Din 1989 pana in prezent, volumul de vanzari a crescut de cinci ori, iar capacitatea de productie a fabricii a ajuns in acest an la 1,4 milioane h[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diagnosticarea mediului concurential - Berea Tuborg

In anul 1998, prima sticla de bere Tuborg "Made in Romania" a iesit pe poarta fabricii din Bucuresti si... in mai putin de sase ani, fabrica de bere Tuborg a atins o capacitate totala de productie de un milion de hectolitri de bere anual.

Din 1989 pana in prezent, volumul de vanzari a crescut de cinci ori, iar capacitatea de productie a fabricii a ajuns in acest an la 1,4 milioane hl de bere. Cu o investitie totala de 102 milioane USD in singura unitate Tuborg de productie din Romania este totodata cea mai moderna fabrica de bere din Europa de Est, construita in sapte luni ca un proiect green field.

Dupa primele zece luni ale acestui an, compania Tuborg Romania a inregistrat o crestere a vanzarilor cu 20 de procente fata de perioada similara a anului trecut. Tuborg Gold continua sa fie liderul berilor internationale produse sub licenta in Romania, cu o cota de piata mai mare de 50%.

Portofoliul companiei Tuborg Romania cuprinde exclusiv marci internationale de bere: Tuborg Gold, Tuborg Royal Export, Tuborg Christmas Brew, Holsten, Carlsberg, Skol, Guinness si Kilkenny. Fabrica de bere Tuborg se numara printre cele mai performante zece fabrici ale Grupului Carlsberg din cele 55 detinute in intreaga lume. Numarul angajatilor Tuborg Romania depaseste 750 de persoane.

2. Amenintari

Amenintarile vin din partea mai multor firme specializate in acest domeniu, in special firmele cu traditie din Romania.
Majoritatea companiilor romanesti au fost cumparate de investitori straini sau romani care prin alocarea de capital au reusit sa scoata pe piata produse competitive cu cele fabricate de fabrica de bere Tuborg.

BRAU UNION ROMANIA este liderul incontestabil al pietei romanesti de bere, detinand in anul 2003 o cota de piata de 32,3%. Din mai 2003, este parte a grupului Heineken.

BRAU UNION ROMANIA produce in prezent in sase fabrici de bere, situate in Arad, Craiova, Constanta, Miercurea Ciuc, Bucuresti si Hateg. In fiecare dintre cele sase fabrici s-au derulat in ultimii ani importante programe de retehnologizare. Investitiile realizate au vizat cresterea capacitatii de productie si imbunatatirea calitatii berii pentru a atinge standardele inalte de calitate ale grupului.

Incepand din anul 1997, cand a fost achizitionata prima fabrica de bere, si
pana in prezent, peste 100 de milioane EUR au fost investiti in Romania. BRAU UNION ROMANIA are, la nivelul intregului grup, 1 870 de angajati iar vânzarile anuale, in 2003, au fost de 4,15 miloane de hectolitri de bere.

Avantajul competitiv al BRAU UNION ROMANIA consta in abilitatea de a oferi, la nivel national, un potrofoliu extins de marci. In fiecare segment de piata, BRAU UNION ROMANIA are cel putin una sau doua marci puternice. Printr-o pozitionare foarte clara a marcilor, compania este in masura sa ofere fiecarui consumator exact ceea ce el sau ea isi doreste.

Un alt concurent al Tuborg Romaia pare a fi compania Ursus Breweries compania care a fost achizitionata de curand de firma SABMiller din Romania.Ursus Brewries, fosta Compania Romana de Bere, a inregistrat, in anul financiar 2004 - 2005, o crestere cu 15 la suta a volumului de vanzari si o cifra de afaceri de 122 milioane euro, fata de 97 milioane euro in 2003, potrivit reprezentantilor companiei.

3. Noi veniti
Un principal concurent lansat de curand pe piata romaneasca este firma European Food a fratilor Micula.In momentul de fata, European Food se claseaza pe locul 3 in topul producatorilor de bere pe piata de retail, cu o cota de piata in volum de 18,3%. „Dorim cresterea cotei, dar nu putem prognoza cu cat se va mari aceasta pe termen scurt, deoarece ar trebui sa stim cum vor actiona si ce investitii vor face si ceilalti jucatori importanti de pe piata”, a precizat, Ioan Micula, presedintele Grupului European Drinks

4. Atragerea Clientilor
Principalele presiuni apar din partea firmelor concurente prin lansarea de noi produse pe piata. Tuborg este singura firma de pe piata romaneasca care are o bere sezoniera, o bere lansata numai de Craciun – TUBORG CHRISTMAS BREW- o bere cu aroma de caramel.

Pentru consumatorii de bere si publicul larg, compania Tuborg Romania continua anul acesta programul „Porti deschise” initiat cu sapte ani in urma. Parte a strategiei corporate de comunicare, evenimentul ofera de 1 Decembrie celor interesati prilejul de a vizita una din cele mai performante fabrici ale Grupului Carlsberg din cele 55 detinute in intreaga lume.

Pentru atragerea de noi clienti , compania , avand un sistem de marketing bine dezvoltat , a lansat pe piata romaneasca diferite promotii cu castiguri in bani si in obiecte.

Astfel piata romaneasca este invadata de noi si multe promotii deoarece firmele concurente nu se lasa mai prejos.
Este o idee buna dar insa omul ajunge sa cumpere berea la un moment dat nu pentru calitatea ei ci pentru premiile puse in joc.

Presiunile venite din partea clientilor au inceput sa fie din ce in ce mai mari deorece Tuborg vinde nu numai firmelor mici din Romania ci si unor companii de distribuite si cerintele acestora trebuie satisfacute.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.