Diagnosticarea displaziei acetabulare la copil utilizand marginea laterala a sprancenei acetabulului

2x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.39

nivel: Facultate

     Disponibilitatea metodelor imagistice de diagnostic, cum ar fi ultrasonografia, rezonanta magnetica nucleara (RMN) si tomografia computerizata tridimensionala (3D TC), a permis medicilor sa diagnosticheze si sa trateze mai eficient displazia acetabulara. Fiecare modalitate are avantajele si dezavantajele ei.

      Ultrasonografia este utila īn diagnosticarea si īn tratamentul d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diagnosticarea displaziei acetabulare la copil utilizand marginea laterala a sprancenei acetabulului

     Disponibilitatea metodelor imagistice de diagnostic, cum ar fi ultrasonografia, rezonanta magnetica nucleara (RMN) si tomografia computerizata tridimensionala (3D TC), a permis medicilor sa diagnosticheze si sa trateze mai eficient displazia acetabulara. Fiecare modalitate are avantajele si dezavantajele ei.

      Ultrasonografia este utila īn diagnosticarea si īn tratamentul displaziei de sold (DS), la copii cu vārsta sub 3 luni. RMN este extrem de utila īn studierea structurilor cartilaginoase ale soldului, iar 3D TC ofera o relationare 3D fidela īntre structurile anatomice, īn deformarile complexe ale soldului. Cu toate acestea, costurile ridicate ale studiilor RMN si 3D TC, īmpreuna cu expunerea crescuta la iradiere īn 3D TC, limiteaza utilizarea lor īn urmarirea evolutiei pe termen lung, urmarire absolut necesara īn tratarea copilului cu displazie acetabulara. De aceea, radiografia simpla īsi pastreaza rolul important īn tratarea acestor pacienti.

      Īn tratarea DS, indexul acetabular (IA) si unghiul centru-margine (CM) au fost utilizate īn mod traditional ca factori de diagnostic pentru displazia de sold. La copil se vad, de obicei, atāt limita anterioara cāt si cea posterioara ale marginii acetabulului, care se suprapun. Vārful lateral sclerotic este punctul care ar trebui ales pentru masurarea IA si a unghiului CM. Cu toate acestea, uneori este dificil, pe o radiografie simpla, sa se distinga exact marginea laterala a acetabulului, pentru a masura cu exactitate IA si unghiul CM, din cauza umbrelor osoase slab delimitate, mai ales īn displazia acetabulara. Īn aceste conditii, masurarea IA si a unghiului CM poate genera valori eronate.

      Noi am studiat marginea laterala a acetabulului īn cazuri de displazie la copil pe radiografii simple, RMN, 3D TC si artrografii. Pe radiografiile simple, am remarcat faptul ca forma sprāncenei variaza īn functie de vārsta pacientului si de pozitia adoptata la realizarea radiografiei. La un copil normal, umbrele radiografice duble se suprapun peste sprānceana, iar sprānceana se vede ca o linie unica, densa. Sprānceana normala are, de obicei, o structura regulata si o orientare orizontala. Īn soldul displazic, sprānceana are o forma neregulata, scurta si īntrerupta, cu orientare ascendenta. Marginea laterala a sprāncenei este incomplet delimitata si nu depaseste marginea laterala osoasa a plafonului acetabular (fig. 1 C, D).

      Scopul acestui studiu este acela de a clarifica relatia anatomica dintre sprānceana acetabulara si umbrele osoase suprapuse pe radiografia simpla, si de a evalua pozitia marginii laterale a acetabulului, pentru a determina cu o cāt mai mare precizie punctul de referinta. Īn plus, am stabilit diferentele din masurarea IA si a unghiului CM, folosind doua puncte de referinta pentru masurare: marginea osoasa extrem laterala a acetabulului si capatul lateral al sprāncenei.

      Material si metode      Am revazut radiografiile simple ale unui grup de 53 de pacienti care au fost tratati pentru DS. Criteriul de includere īn studiu a fost DS unilateral, tratat prin reducere īnchisa, ca sa putem compara IA si unghiul CM cu soldul contralateral neafectat. Īn acest studiu, ne-am concentrat pe analizarea masurarilor efectuate īn soldul displazic. IA si unghiul CM au fost masutare pe radiografii, folosind doua metode: metoda A, utilizānd marginea osoasa extrem laterala a acetabulului, si metoda B, utilizānd capatul lateral al sprāncenei (fig. 2 A, B). IA a fost masurat la vārste ale pacientilor de 1, 2, 4, 6 si 8 ani, iar unghiul CM a fost masurat la vārste ale pacientilor de 4, 6, 8, 10 si 12 ani.

      Īn plus fata de studiile radiografice, 4 pacienti au intrat īn studii RMN, iar 16 pacienti, īn studii 3D TC, pentru a obtine o īntelegere anatomica superioara a sprāncenei si a umbrelor osoase suprapuse pe radiografia simpla. Desi studiile RMN si cele 3D TC nu au fost realizate acelorasi pacienti, datele obtinute din fiecare dintre studii au fost considerate suficiente pentru furnizarea de informatii utile īn ce priveste morfologia soldului, īn special a sprāncenei si a marginii laterale a acetabulului.

      Sase pacienti au beneficiat de studii artrografice, realizate īnainte de stabilirea necesitatii interventiei chirurgicale sau īnainte de tratamentul chirurgical. Īn studiile artrografice, localizarea marginii laterale a acetabulului a fost confirmata prin introducerea unui ac spinal, prin abord lateral, īn articulatia coxo femurala, īn timpul artrografiei. Sprānceana a fost de asemenea evaluata intraoperator, īn timpul osteotomiei pelviene.

      Testele Wilcoxon au fost utilizate pentru a analiza datele cu o rata p < 0,05, considerata a fi statistic semnificativa.

     Rezultate      Masurarea IA si a unghiului CM pe radiografia simpla, utilizānd doua metode de calculare

      Studiul RMN      Īn 8 cazuri, RMN a evidentiat relatia dintre acetabulul cartilaginos si acetabulul osos. Cea mai valoroasa informatie īn studiul RMN a fost faptul ca marginea cartilaginoasa laterala a acetabulului a fost atenuata si nu pare sa aiba potential de dezvoltare. Forma de margine acetabulara īnca neosificata oglindeste īndeaproape forma marginii acetabulare osoase. Īn plus, studiile RMN au furnizat dovezi ca o sprānceana scurta si neregulata, cu o orientare oblica pe radiografia simpla, indica un defect osos acetabular (fig. 3). Sectiunile transversale si sagitale ale treimii mijlocii a articulatiei displazice au demonstrat un defect acetabular mijlociu si superior, foarte dificil de identificat pe radiografia simpla. Forma plafonului acetabular pe sectiunile transversale ale treimii mijlocii a articulatiei displazice a coincis cu forma sprāncenei, asa cum a putut fi vazuta pe radiografiile simple.      Studiile 3D TC

     

Studiile 3D TC ne-au permis sa identificam diferitele tipuri de deficiente acetabulare (deficienta minima, deficienta antero-superioara, deficienta mijlociu-superioara) īn DS. Deficienta mijlociu-superioara poate fi distinsa numai pe 3D TC laterala, deoarece pe radiografia antero-posterioara a aparut un aspect similar īn toate cazurile de sold displazic.

      Imaginile acetabulare 3D TC laterale, rotate la 90°, cu capul femural tractat inferior, au furnizat o imagine 3D exacta a morfologiei acetabulului. De exemplu, īn DS netratata, marginea osoasa a partii mijlocii interioare a acetabulului pe imaginea 3D TC laterala (fig. 4 C) a corespuns cu forma sprāncenei pe radiografia simpla (fig. 4 A). Umbra osoasa antero-laterala a acetabulului pe imaginea 3D TC (fig. 4 C) a corespuns cu umbra osoasa suprapusa peste sprānceana, pe radiografia simpla (fig. 4 A). Din cauza faptului ca aceasta portiune a acetabulului se gaseste īn vecinatatea spinei iliace antero-inferioare, masurarea IA si a unghiului CM, folosind aceasta umbra osoasa pe radiografia simpla, nu poate reflecta deficienta acetabulara mijlociu-superioara.      Studiile artrografice      Valorile absolute ale acestui studiu artrografic trebuie confirmate prin alte metode fiabile de diagnostic, pentru a putea calcula coordonatele 3 D ale punctului de referinta de pe marginea acetabulului.

      Īn timpul artrografiei de sold, un ac spinal a fost introdus īn portiunile anterioara si mijlocie ale acetabulului, prin abord lateral (fig. 5 si 6). Vārful acului introdus īn portiunea anterioara a acetabulului a fost plasat la marginea extrem laterala a umbrei osoase a acetabulului, care corespunde portiunii antero-laterale a acetabulului (fig. 5 B). Vārful acului introdus īn portiunea mijlocie a acetabulului a fost plasat la marginea laterala a sprāncenei, care corespunde portiunii mijlociu-superioare a acetabulului (fig. 5 C si 6 C). Aceste rezultate a confirmat faptul ca marginea laterala a sprāncenei reflecta portiunea mijlocie a acetabulului, pe radiografia simpla.      Studiu intraoperator      Īn timpul osteotomiei Salter la doua cazuri de sold displazic, indicatorul plasat īn portiunea mijlociu-superioara a acetabulului a indicat marginea laterala a sprāncenei (fig. 7).

      Discutii      Sprānceana acetabulara este o zona curba de os dens, pe suprafata de sarcina a acetabulului. Aceasta umbra radiografica reprezinta indirect distributia fortelor īn articulatia soldului. Īntr-o articulatie normala, sprānceana este omogena si are forma semilunara, cu o orientare orizontala sau descendenta. Totusi, īn soldul displazic, orientarea sprāncenei este ascendenta, sugerānd o distributie inegala a fortelor īn cadrul articulatiei soldului.

      Forma sprāncenei īn displazia de sold la copil este dificil de stabilit cu exactitate, deoarece mari portiuni din acetabul sunt cartilaginoase. Din acest motiv, au fost folosite numeroase metode pentru a masura gradul de displazie acetabulara la copil, inclusiv IA, unghiul CM, gradul de neacoperire a capului femural, ratele Smith c/b si h/b, unghiul ACM si distanta M Z, precum si DDCC (discrepanta de distanta cap centru).

      Dintre acestea, doi parametri larg utilizati si care utilizeaza marginea acetabulara ca punct de referinta sunt IA si unghiul CM. IA este masurat īntre linia orizontala Hilgenreiner si o linie ce se īntinde de la marginea supero-laterala a cartilajului triradiat pāna la marginea extrem laterala osificata a acetabulului. Totusi, aceasta metoda este aplicabila la masurarea dezvoltarii articulatiei soldului la copii sub vārsta de 8 ani, deoarece linia Hilgenreiner este dificil de identificat, dupa osificarea cartilajului triradiat. Masurarea unghiului CM este o metoda utila numai pentru copii cu vārsta de peste 5 ani, deoarece centrul capului femural este dificil de identificat la copiii mai mici, din cauza localizarii excentrice a nucleului de osificare.

      Īn plus, masurarea traditionala a unei structuri 3 D pe o radiografie simpla standard 2 D nu pare sa reflecte īn mod adecvat variabilitatea si complexitatea deformarii si nici nu ne permite sa masuram exact deformarea, īntr-o maniera reproductibila. La masurarea IA, erorile pot aparea datorita pozitionarii incorecte a copilului pentru radiografie. Erori de ?3° pot aparea datorita flexiei/extensiei sau a rotatiei pelvine. O data cu cresterea lordozei lombare, care corespunde cu extensia pelvisului, valoarea IA creste, iar o data cu diminuarea lordozei lombare sau a flexiei pelvisului, valoarea IA scade. De asemenea, daca pelvisul este rotat īn ax longitudinal, IA scade de partea rotatiei si creste de partea opusa.

      Īn plus, īn timpul masurarii IA si a unghiului CM, este dificil de identificat cu exactitate marginea osoasa laterala a acetabulului, din cauza umbrelor osoase neregulate si neclare pe radiografia unui sold displazic. De asemenea, īn soldul displazic, capatul lateral al sprāncenei este slab delimitat. O alta umbra osoasa variabila, care se īntinde dincolo de marginea sprāncenei, se suprapune adeseori peste umbra sprāncenei. Īn aceste conditii, IA si unghiul CM nu pot fi masurate īn mod adecvat.

      Īn acest studiu, am īncercat sa clarificam relatia anatomica dintre sprānceana si umbrele osoase suprapuse, pe radiografia simpla. Am descoperit ca imaginea radiografica a marginii osoase laterale a acetabulului se īntinde dincolo de marginea laterala a sprāncenei, pe radiografia simpla, si ca aceasta umbra corespunde marginii antero-laterale a acetabulului. Marginea laterala a sprāncenei, localizata medial de aceasta umbra, corespunde marginii laterale a portiunii mijlociu-superioare a acetabulului.

      La copii, exista un centru de osificare īn portiunea laterala a acetabulului, asociat cu cresterea acetabulara. Acest nucleu īncepe osificarea la vārsta de 9 ani si fuzioneaza cu osul iliac la vārsta de 15 ani. Īn timpul perioadei de crestere, o forta de compresiune continua pe nucleul de osificare va avea drept rezultat o tulburare de crestere a marginii laterale a acetabulului. Aceste rezultate devin evidente īn displazia acetabulara mijlociu-superioara, īn care forta aplicata īmpiedica dezvoltarea acetabulara normala.

      Desi scopul principal al acestui studiu nu a fost acela de a evidentia erorile īn masurarea IA si a unghiului CM, am descoperit ca exista o diferenta semnificativa īntre valorile masurate pe radiografiile simple la copiii mici, īn functie de utilizarea marginii osoase laterale a acetabulului sau a marginii laterale a sprāncenei acetabulare ca punct de referinta.

      Īn concluzie, la diagnosticarea unui copil cu displazie acetabulara pe radiografia simpla, mai ales la utilizarea marginii laterale a acetabulului ca punct de referinta pentru masuratori (IA si unghiul CM), medicii trebuie sa ia īn considerare umbra osoasa extrem-laterala, care se īntinde dincolo de marginea laterala a sprāncenei si care reprezinta portiunea antero-laterala a acetabulului. Masuratorile īn care se utilizeaza ca punct de referinta marginea laterala a sprāncenei oglindesc status ul portiunii mijlociu-superioare a acetabulului. Pentru a reduce rata de eroare, sugeram ca, la masurarea IA si a unghiului CM, medicii sa specifice īn clar īn fisele medicale care dintre cele doua puncte de referinta a fost utilizat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.