Diagnostic financiar - curs 2

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Este un fisier tip pdf si are 7 pagini.

1.2. DIAGNOSTICUL ECHILIBRULUI POZITIEI FINANCIARE

Exista doua tipuri de analiza a echilibrului financiar al firmei pe baza bilantului:

I. analiza patrimoniala (analiza lichiditate-exigibilitate) - vizeaza echilibrul dintre nevoile si resursele firmei, grupate dupa lichiditatea nevoilor si exigibilitatea resurselo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diagnostic financiar - curs 2

Este un fisier tip pdf si are 7 pagini.

1.2. DIAGNOSTICUL ECHILIBRULUI POZITIEI FINANCIARE

Exista doua tipuri de analiza a echilibrului financiar al firmei pe baza bilantului:

I. analiza patrimoniala (analiza lichiditate-exigibilitate) - vizeaza echilibrul dintre nevoile si resursele firmei, grupate dupa lichiditatea nevoilor si exigibilitatea resurselor;

II. analiza functionala vizeaza echilibrul dintre nevoile si resursele firmei, grupate dupa destinatiile nevoilor si stabilitatea resurselor.

I. ANALIZA PATRIMONIALA

Notiunea de patrimoniu

Patrimoniul unei intreprinderi se mai numeste activ net contabil sau situatie neta si se calculeaza astfel:
SN = ACTIV - DATORII

Spre deosebire de capitalurile proprii, notiunea de situatie neta este mai restrictiva, excluzand din categoria acestora subventiile pentru investitii si provizioanele reglementate. De aceea, indicatorul situatie neta este mai relevant, exprimand valoarea activului realizabil la un moment dat. Acest indicator ii intereseaza nu numai pe actionarii si proprietarii intreprinderii, care vor sa cunoasca valoarea pe care o poseda, dar si pe creditorii pentru care activul realizabil constituie gajul creantelor lor. Astfel, situatia neta evidentiaza sumele ce vor reveni asociatilor sau actionarilor in caz de lichidare.

Situatia neta pozitiva si crescatoare reflecta o situatie economica sanatoasa deoarece activele companiei cresc mai repede decat datoriile acumulate de aceasta, iar profiturile nete sunt in general pozitive. Aceasta crestere a situatiei nete reflecta atingerea obiectivului major al finantelor intreprinderii, si anume maximizarea valorii intreprinderii, adica a valorii capitalurilor proprii.

O situatie neta negativa semnifica o depasire a activului de catre datorii si anunta falimentul intreprinderii. Aceasta situatie se poate datora pierderilor din exercitiile anterioare, care au consumat integral capitalurile proprii. Partea neacoperita cade in sarcina creditorilor, care si-au asumat riscul de insolvabilitate al firmei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.