Diada cititor - carte

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Liceu

Continutul discursului este asemenea realului social, in care "[cititorul] prefigureaza, in chiar interioritatea auotonoma a lumii monadice, un univers aflat sub semnele unei socialitati determinate." [1], dar aici individul nu este supus legilor, ci regulilor jocului aferente descifrarii. Odata intrat in acest "joc" el devine parte a "scenei" in raport cu care trebuie sa se defineasca ca individu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diada cititor - carte

Continutul discursului este asemenea realului social, in care "[cititorul] prefigureaza, in chiar interioritatea auotonoma a lumii monadice, un univers aflat sub semnele unei socialitati determinate." [1], dar aici individul nu este supus legilor, ci regulilor jocului aferente descifrarii. Odata intrat in acest "joc" el devine parte a "scenei" in raport cu care trebuie sa se defineasca ca individualitate. Aceasta reprezinta problema cu care lectorul se confrunta in aceasta lume, deoarece el este "condamnat la libertate", la anonimat.

El se metamorfozeaza in Celalalt: "Ma identificam cu un personaj, [...] cu o anumita epoca..." (Maria Kiss) Astfel, valorile generale nu vor fi acceptate "gratuit", ci sunt semnificate prin prisma propriei personalitati, operandu-se apoi o taietura "axiologica". Valoarea este perceputa ca traire, lectura fiind o "sarbatoare in singuratate, o bucurie in izolare, o implinire solitara asemenea unei intalniri erotice." [2]Prin intermediul comunicarii se construieste spatiul de intalnire inteles ca un construct mental.

Este o consecinta a modurilor de perceptie si reprezinta gradul de libertate al indivizilor dat de posibilitatea de a semnifica. In functie de acesta din urma lectorul isi va defini propriile preferinte, traduse prin corelatiile intertextuale, care reprezinta lumea sa.
Campul literar este perceput ca eterogen, compus din microcosmosuri izolate unele fata de altele. Va avea logica pentru individ in corelatiile intertextuale pe care le-a realizat in functie de criterile pe care le are in a alege si de sensul dat acestei lumii: "...din interior a plecat totu'... un foc [launtric]... pasiunea aia..." (Traian Burulean)

Ordinea cognitiva este posibila printr-o metacomunicare a cartilor. Constructia simbolica are logica de aceea necesita o continua validare ceea ce face sa apara loialitatea sau contestarea anumitor carti, teme, stiluri, iar aceasta se traduce sub forma habitusurilor care se genereaza. Cartea devine "terenul" de formare a individualitatii transcedentale exprimata prin logica simbolica personala, care insa trebuie sa fie intemeiata si argumentata pe baza practicilor de achizitionare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.