Diabetul zaharat nu se vindeca, dar se trateaza

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.79

nivel: Liceu

Privat de sursa principala de energie (glucoza), organismul utilizeaza proteinele si lipidele ca sursa energetica rezultand, intre altele, cetone - care se elimina prin urina sau se acumuleaza determinand o stare toxica denumita cetoacidoza care, nerecunoscuta sau netratata la timp, creeaza complicatii serioase ce pot duce in unele cazuri pana la deces.Care sunt consecintele diabetului?Diabetul gr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diabetul zaharat nu se vindeca, dar se trateaza

Privat de sursa principala de energie (glucoza), organismul utilizeaza proteinele si lipidele ca sursa energetica rezultand, intre altele, cetone - care se elimina prin urina sau se acumuleaza determinand o stare toxica denumita cetoacidoza care, nerecunoscuta sau netratata la timp, creeaza complicatii serioase ce pot duce in unele cazuri pana la deces.Care sunt consecintele diabetului?Diabetul grabeste uzarea si degradarea unor organe si a unor functii vitale ale organismului:

sistemul circulator - determinand de 2-4 ori mai frecvent la diabetici boli coronariene (angina, infarct miocardic), accidente vasculare cerebrale, probleme circulatorii la nivelul extremitatiilor (ateriopatii); rinichii: nefropatia diabetica care poate evolua pana la insuficienta renala cronica; ochii: retinopatie diabetica cu afectarea vederii; sistem nervos: neuropatie cu dureri sau pierderea sensibilitatii extremitatilor.

Este foarte important sa depistam cat mai repede diabetul zaharat si sa instituim masuri terapeutice adecvate. Diabetul nu se vindeca, dar poate fi tinut sub control cu un regim de viata ordonat, echilibrat, cu o dieta adecvata si cu un tratament corespunzator.
Diabetul zaharat de tip 1 duce la scaderea pana la disparitie a secretiei de insulina si are tendinta la acidoza. Necesita tratament cu insulina. Debutul este in copilarie sau la adultul tanar.
Diabetul zaharat de tip 2 nu are tendinta la acidoza, nu necesita tratament insulinic si de regula are insulinemie crescuta. Apare mai ales dupa 40 de ani, iar 60-90% dintre pacienti sunt obezi.

Simptomatologia revelatoare pentru diagnosticul diabetului zaharat poate fi: urinare frecventa (poliurie) - eliminare peste 2-3 litri/24 ore, sete excesiva (polidipsie), ingestie crescuta de alimente (polifagie), scadere in greutate - semnul cel mai bine obiectivat (adultii obezi vor fi satisfacuti de acest eveniment si vor amana prezentarea la medic), astenia fizica si intelectuala (lipsa de putere, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de memorie, somnolenta), crampe musculare (carcei) - mai ales la gambe si mai ales noaptea (se datoresc pierderilor simultane de electroliti urinari); prurit genital, infectii genitale si urinare suparatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.