Diabet nutritie adecvata si exercitiu fizic zilnic

1x punct

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Diabet zaharat (DZ) - o boala cronica in care nivelul glucozei ("zaharului") din singe (glicemia) creste peste normal. Aceasta are o valoare, dimineata, pe nemincate, mai mare de 120 mg/ml. Excesul de glucoza in singe (glicemia crescuta, cu alte cuvinte) este daunator sanatatii.

Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea patrunde in celule unde este folosita drept c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diabet nutritie adecvata si exercitiu fizic zilnic

Diabet zaharat (DZ) - o boala cronica in care nivelul glucozei ("zaharului") din singe (glicemia) creste peste normal. Aceasta are o valoare, dimineata, pe nemincate, mai mare de 120 mg/ml. Excesul de glucoza in singe (glicemia crescuta, cu alte cuvinte) este daunator sanatatii.

Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea patrunde in celule unde este folosita drept combustibil, glucoza are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie din cauza insensibilitatii celulare la insulina. In ambele situatii, nivelul glucozei din singe depaseste valorile normale.

CAUZELE BOLII
Acestea sint diferite pentru cele doua tipuri care sint intilnite frecvent. In diabetul zaharat de tip 1 (DZ tip I), sistemul imun este cel afectat, boala distrugind celulele beta din pancreas, producatoare de insulina. Exista insa si alti factori implicati, cum ar fi: ostenirea genetica, autoanticorpii, virusurile, radicalii liberi.

Diabetul zaharat de tip 2 ( DZ tip II) este cauzat de factori genetici (mai rar incriminati ca la tipul I), obezitate (in special cea abdominala), virsta inaintata, stil de viata (sedentarism, dieta bogata in calorii, stres, anumite obiceiuri alimentare nesanatoase). Pentru un pacient cu diabet, o viata lunga si sanatoasa e posibila daca se evita complicatiile, iar cheia consta in controlul cit mai bun al glicemiei.

In general, diabetul zaharat de tip 1 (DZ tip I ) apare la copii, adolescenti si adultii sub 40 de ani. Debuteaza rapid si are simptome clare, extrem de cunoscute: sete excesiva, polidipsie (consum de lichide in cantitate mare), poliurie (eliminarea unor cantitati mari de urina), scadere inexplicabila in greutate, astenie fizica.

Tipul 2 de diabet( DZ tip II) se prezinta cu simptome mai putin specifice: oboseala, stare de rau, eventual prurit (mincarime) vulvar la femei. Pot fi prezente si simptomele clasice: sete, poliurie, polifagie (foame exagerata), tulburari de vedere.Pentru a afla daca sinteti supraponderal, calculati-va indicele de masa corporala (IMC) dupa formula: IMC = G/2xI unde G = greutatea actuala in Kg; I= inaltimea in metri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.