Dezvoltarea societatii si a relatiilor internationale in estul si sud-estul Europei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

K. Marx considera ca cele mai importante evenimente ale istoriei europene in veacul al XVI-lea si, indeoAZsebi, cele referitoare la Spania, Portugalia, Olanda, Franta si Anglia, sint, in primul rind, momentele principale ale acumularii primitive a capitalului, in care un rol important 1-a jucat puterea statului, adica forta concentrata si organiAZzata a societatii, pentru a accelera procesul de tr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea societatii si a relatiilor internationale in estul si sud-estul Europei

K. Marx considera ca cele mai importante evenimente ale istoriei europene in veacul al XVI-lea si, indeoAZsebi, cele referitoare la Spania, Portugalia, Olanda, Franta si Anglia, sint, in primul rind, momentele principale ale acumularii primitive a capitalului, in care un rol important 1-a jucat puterea statului, adica forta concentrata si organiAZzata a societatii, pentru a accelera procesul de transformare a modului de producAZtie feudal in cel capitalist si pentru a scurta faza de tranzitie .

Pentru ca, si din acest punct de vedere, conditiile istorice nu se caracterizeaza prin omogenitate, K. Marx a subliniat ca procesul acumularii primitive a capitalului ia in diferite tari nuante diferite si trece prin diferitele faze, intr-o ordine de succesiune difeAZrita si in epoci istorice diferite , stabilind in acest fel existenta unor zone geoAZgrafice nesincrone in raport cu acelasi proces istoric fundamental.
Dezvoltind ideile lui K. Marx, F. Engels a observat, in cadrul analizei imprejurarilor specifice ale istoriei Germaniei din perioada ce desparte sfirsitul razboiului taranesc german de inceputul razboiului de 30 de ani, ca la rasarit de Elba evolutia social-economica si cea politica a fost intr-o anumita masura diferita, datorita unor factori care au stinjenit procesul de acumulare primitiva a capitalului.

Evolutia principalelor ramuri economice
in conditiile caracteristice acestor regiuni, defavorabile unui ritm viu si continuu al procesului de acumulare primitiva a capitalului, germenii capitalismului sint inca rari; totusi economia naturala face loc treptat economiei de schimb, fenomen care determina prefaceri social-economice de mare amploare.

Din aceasta cauza, in veacul al XVI-lea, iau extindere acele ramuri de proAZductie care in economia naturala ocupau un loc secundar -- productia miniera si mestesugareasca -- si apare productia manufacturiera. in Cehia, scade exploaAZtarea argintului, dar creste cea a fierului. in Polonia si Rusia, capata o imporAZtanta mare mestesugul fierului si al postavului, ca si constructiile navale etc. Dezvoltarea productiei miniere si mestesugaresti a facut cu putinta aparitia manufacturilor, in regiunile germane, austriece, cehe, se dezvolta indeosebi manufacAZturile bazate pe industria extractiva si se organizeaza sub forma de manufacturi tipografiile.

In Polonia se intilnesc in aceasta vreme manufacturi de postav. Dezvoltarea acestor ramuri de productie e vie in prima jumatate a vea-cului al XVI-lea, se caracterizeaza printr-un ritm din ce in ce mai incet in a doua jumatate si stagneaza la sfirsitul veacului, cind imprejuraAZrile caracteristice acestor regiuni, amintite mai inainte, incep sa joace un rol hotaritor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.