Dezvoltarea societatii si a raporturilor istorice

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.97

nivel: Liceu

in vederea apararii propriilor lor state sau urmarind cotropirea unor teritorii straine, feudalii din tarile vecine au desfasurat o larga activitate poliAZtica, formind coalitii si uniuni statale, care au pus deseori in primejdie indepen-denta unor state mai mici, cum erau Moldova si Tara Romineasca. in acelasi timp, insa, datorita contradictiilor dintre statele vecine, se creau conditii pr 737g69[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea societatii si a raporturilor istorice

in vederea apararii propriilor lor state sau urmarind cotropirea unor teritorii straine, feudalii din tarile vecine au desfasurat o larga activitate poliAZtica, formind coalitii si uniuni statale, care au pus deseori in primejdie indepen-denta unor state mai mici, cum erau Moldova si Tara Romineasca. in acelasi timp, insa, datorita contradictiilor dintre statele vecine, se creau conditii pr 737g69h ielAZnice pentru apararea si pastrarea independentei Moldovei si Tarii Rominesti.

Problemele cele mai importante de politica internationala ce au influentat dezAZvoltarea procesului istoric pe teritoriul patriei noastre in secolele XIV--XV sint: problema rasariteana, legata de decaderea Hoardei de Aur si formarea statului cenAZtralizat rus; problema statelor feudale vecine --Polonia si Ungaria--care reusesc sa-si asigure o oarecare consolidare economica interna, sa obtina unele rezultate in intarirea puterii centrale si, deci, sa poata urmari o politica de expansiune; problema expansiunii si cotropirii turcesti, ca rezultat al consolidarii imperiului sultanilor si a crizei prin care treceau statele feudale din Peninsula Balcanica.

in rasaritul Europei, in regiunile populate de rusi, invazia si apoi dominatia indelungata a tatarilor au avut urmari grele pentru dezvoltarea societatii. Navalirea mongola gasise Rusia la un nivel inaintat de dezvoltare. DistruAZgerile provocate de invazie si dominatia mongola asupriAZtoare au contribuit la decaderea vremelnica, economica si politica, a Rusiei, incetul cu incetul, societatea rusa si-a revenit de pe urma loviturilor primite

si a reusit sa invinga piedicile din calea dezvoltarii sale. Chiar si in conditiile dominatiei mongole, a avut loc o oarecare crestere a fortelor de productie, accentuarea diviziunii sociale a muncii, dezvoltarea mestesugurilor si a schimAZbului. Aceasta dezvoltare economica a creat premisele eliberarii de sub jugul strain si formarii unui stat unitar rus in jurul Moscovei. in a doua jumatate a secolului al XV-lea, avintul manifestat in toate domeniile economiei a facut posibila desfasurarea unei politici hotarite in vederea lichidarii farimitarii feudale de pe teritoriul Rusiei. Acest proces a fost grabit de necesitatea luptei impoAZtriva cotropitorilor mongoli.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.