Dezvoltarea societatii si a raporturilor internationale in Europa Rasariteana si de Sud-Est

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In perioada feudalismului timpuriu domina economia naturala; domeniile feudale si gospodariile taranesti produceau mai ales pentru subsistenta proprie, nu pentru schimb, iar mestesugurile nu se desprinsesera inca de agricultura. De aceea, dezvoltarea relatiilor de schimb a fost foarte lenta. Comertul care se desfasoara in aceasta perioada se face mai muit intre tari decit intre regiunile aceleiasi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea societatii si a raporturilor internationale in Europa Rasariteana si de Sud-Est

In perioada feudalismului timpuriu domina economia naturala; domeniile feudale si gospodariile taranesti produceau mai ales pentru subsistenta proprie, nu pentru schimb, iar mestesugurile nu se desprinsesera inca de agricultura. De aceea, dezvoltarea relatiilor de schimb a fost foarte lenta. Comertul care se desfasoara in aceasta perioada se face mai muit intre tari decit intre regiunile aceleiasi tari.

Pentru istoria patriei noastre este important faptul ca la inceputul acestei perioade, aproape in acelasi timp cu incheierea procesului de formare a poporului romin, se incheia si procesul de formare a celorlalte popoare vecine sau aproAZpiate: rus, ucrainean, polon, ceh, maghiar, bulgar etc. Comunitatea de interese a popoarelor din aceste regiuni ale Europei a fost determinata, in oarecare masura, de faptul ca ele s-au format in imprejurari istorice similare, factori interni si externi asemanatori actionind asupra procesului de cristalizare definitiva. Trebuie subliniat de asemenea ca aceste popoare s-au format o data cu structuAZrarea in linii mari a ierarhiei feudale, cu impartirea societatii in exploatatori si exploatati.

Asemanarile si deosebirile constatate in dezvoltarea istorica a popoarelor din aceste regiuni ale Europei se manifesta si in organizarea statului feudal. Clasicii marxismului au aratat ca modul de organizare a statului in perioada feudala depinde de forma pe care o ia stapinirea asupra pamintului. Acolo unde relatiile de obste ocupa un loc important (prin aceasta intelegindu-se nu numai obstile libere, ci si cele aservite de stat), puterea centrala e mai autoritara, sau, cum spune F. Engels cu privire la organizarea de stat unde exista relatii de obste, despotica chiar 1,

Acesta e, de pilda, cazul clasic al ImpeAZriului bizantin pina in veacul al Xl-lea, cind, o data cu dezvoltarea puternica amarii proprietati feudale, caracterul despotic al puterii centrale devine mai atenuat, in Rusia Kieviana, pina la mijlocul veacului al Xl-lea, puterea marelui cneaz era insemnata. in aceasta vreme, in Europa estica si sud-estica, monarhia nu a cunosAZcut scaderea inregistrata in Apus in perioada merovingiana si post-carolingiana.

Feste tot incercarile monarhiei de a infringe fortele centrifuge se aseamana cu cele ale statului lui Carol cel Mare, pentru ca si in partile estice sau sud-estice ale Europei statele mari feudale s-au nascut prin reunirea mai multor teritorii. Dupa cum arata clasicii marxismului, A reunirea unor regiuni mai vaste in regate feudale constituia o necesitate pentru nobilimea funciara. .. De aceea organiAZzarea clasei dominante a nobilimii a avut peste tot in fruntea ei un monarh >> *.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.