Dezvoltarea regionala

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Politica de solidaritate a UE este o politica complexa, ce nu s-a limitat numai la nevoile Statelor Membre ci, in concordanta cu strategia de extindere a Uniunii, a avut in vedere si tarile in curs de aderare. Pentru acestea au fost create instrumente financiare specifice, ce au avut rolul de a reduce decalajele de dezvoltare dintre acestea si statele comunitare si de a le pregati inca inainte de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea regionala

Politica de solidaritate a UE este o politica complexa, ce nu s-a limitat numai la nevoile Statelor Membre ci, in concordanta cu strategia de extindere a Uniunii, a avut in vedere si tarile in curs de aderare. Pentru acestea au fost create instrumente financiare specifice, ce au avut rolul de a reduce decalajele de dezvoltare dintre acestea si statele comunitare si de a le pregati inca inainte de aderare pentru utilizarea Fondurilor Structurale, din punct de vedere institutional si al managementului.

Tarile in curs de aderare s-au incadrat in doua mari categorii: tarile Europei Centrale si de Est (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Bulgaria, Romania, Estonia, Letonia si Lituania) si tarile Europei Mediteraneene (Cipru, Malta si Turcia)iEURS. Astfel, alaturi de "Parteneriatele de Aderare" au fost create instrumente financiare si aranjamente specifice, pentru a raspunde nevoilor acute ale acestora in domeniile infrastructurii, restructurarii industriei, serviciilor, sectorului IMM, agriculturii si protectiei mediului.

Din perspectiva politicii regionale, sunt reprezentative instrumentele de pre-aderare ce au acordat asistenta tarilor Europei Centrale si de Est (ECE), si anume: PHARE, ISPA si SAPARD.
Programarea implica pregatirea planurilor de dezvoltare multianuale si este realizata printr-un proces de decizie bazat pe parteneriat, in mai multe etape, pina cand masurile sunt preluate de organismele publice sau private abilitate sa le puna in aplicare:
- Statele Membre elaboreaza planurile de dezvoltare si reconversie, bazate pe prioritatile nationale si regionale, care cuprind:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.