Dezvoltarea proceselor si a capacitatilor psihice la virsta scolara mica

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Copilul poate aprecia pe cale auditiva distanta dintre obiecte dupa sunetele si zgomotele pe care le produc. Senzatiile lui se subordoneaza noului tip de activitate, invatarea.
Pe parcursul micii scolaritati perceptia cistiga noi dimensiuni, evolueaza. Daca sincretismul, perceperea intregului este o caracteristica ce se mentine de-a lungul intregii prescolaritati, fenomenul incepe sa se d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea proceselor si a capacitatilor psihice la virsta scolara mica

Copilul poate aprecia pe cale auditiva distanta dintre obiecte dupa sunetele si zgomotele pe care le produc. Senzatiile lui se subordoneaza noului tip de activitate, invatarea.
Pe parcursul micii scolaritati perceptia cistiga noi dimensiuni, evolueaza. Daca sincretismul, perceperea intregului este o caracteristica ce se mentine de-a lungul intregii prescolaritati, fenomenul incepe sa se diminueze la scolarul mic.

Aceasta se datoreste atit cresterii acuitatii perceptive fata de componentele obiectului perceput, cit si a schemelor logice, interpretative, care intervin in analiza spatiului si a timpului perceput. Progresele perceptiei spatiului evidentiaza in primul rind imbogatirea experientei proprii de viata a copilului. Cresc distantele pe care le percepe copilul, se produc generalizari ale directiei spatiale, se incheaga simtul topografic. Sub influenta experientei scolare creste precizi diferentierii si a denumirii formelor geometrice, se dezvolta capacitatea de a distinge formele ca volum, de formele plane.

Perceptia timpului inregistreaza o noua etapa de dezvoltare. Programul activitatilor scolare are o desfasurarea precisa in timp atit in ceea ce priveste succesiunea pe zile, cit si in ceea ce priveste succesiunea pe ore. Indeosebi la inceputul micii scolaritati se mai inregistreaza unele erori de apreciere a timpului, mai ales in raport cu microunitatile de timp, insa treptat, ele se diminueaza.
Reprezentarile scolarului mic sunt putin sistematizate, confuze.

Sub actiunea invatarii insa, ele capata modificari esentiale atit in ceea ce priveste sfera si continutul , cit si in ceea priveste modul de a se produce si de a functiona. Devine posibila folosirea libera, voluntara a fondului de reprezentari existent, iar pe o treapta mai inalta copilul reuseste sa descompuna reprezentarea in parti componente, in elemente si caracterisitici cu care poate opera independent de contextul situatiei. El le include in noi combinatii, creind noi imagini.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.