Dezvoltarea intrauterina a produsului de conceptie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.84

nivel: Facultate

Fata materna, rosie, este impartita in 15-20 lobi placentari sau cotiledoane. Functiile principale ale placentei sunt : nutritiva, respiratorie, excretorie, endocrina si de bariera imunologica.
Functia respiratorie : sangele fetal primeste oxigen si elimina bioxid de carbon. Functia nutritiva : de la mama la fat pentru proteine, glucide, lipide, apa, vitamine si saruri. Functia excretorie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea intrauterina a produsului de conceptie

Fata materna, rosie, este impartita in 15-20 lobi placentari sau cotiledoane. Functiile principale ale placentei sunt : nutritiva, respiratorie, excretorie, endocrina si de bariera imunologica.
Functia respiratorie : sangele fetal primeste oxigen si elimina bioxid de carbon. Functia nutritiva : de la mama la fat pentru proteine, glucide, lipide, apa, vitamine si saruri. Functia excretorie : pentru uree, acid uric, creatinina, bilirubina, de la fat la mama.

Functia hormonala : vilozitatile coriale secreta hormonul HCG (gonadotrofina corionica) prezinta in sange si urina la sapte zile dupa fecundatie si care pune diagnosticul cel mai precoce de sarcina.
Din luna a 4-a placenta preia functia ovulului si secreta progesteron si estrogeni in cantitate mare pana la nastere, cand acestea scad brusc.
1.2 Cordonul ombilical realizeaza legatura dintre placenta si fat. Are o lungime de 50-70 cm si un diametru de 15-20 mm.
Este constituit din vasele ombilicale, reprezentate de doua artere si o vena, inconjurate de o masa gelatinoasa (gelatina Wharton), invelita la exterior de omnios.

Vena este mai groasa, contine sange arterial, oxigenat ; arterele aduc de la fat sange sarac in oxigen si bogat in CO2. Cordonul ombilical, mult scurtat, poate impiedica coborarea fatului, dar nu duce la oprirea nasterii. Cordonul ombilical mai lung de 60 cm poate forma circulare sau noduri adevarate ce pot duce la moartea fatului prin strangulare. Insertia cordonului ombilical la nivelul placentei este de obicei, centrala sau paracentrala ; patologic este velamentoasa, atunci cand se insera pe membrane.

1.3 Lichidul amniotic este continut in sacul ovular si constituie mediul ambiant pentru fat. Se formeaza din luna a doua de sarcina, atingand la termen 800-1000 ml. Este un lichid clar in primele luni, dupa saptamana 30-32 de gestatie devine apolescent, laptos, datorita sebumului fetal. Are rolul de a proteja fatul impotriva traumatismelor, mentine constanta temperatura cavitatii amniotice, favorizeaza miscarile active si pasive fetale, favorizeaza dezvoltarea uniforma a uterului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.