Dezvoltarea feudalismului timpuri pana la mijlocul secolului al XIII-lea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Liceu

in domeniul prelucrarii metalelor, se constata, in general, unele progrese; din secolul al Xl-lea sau al XH-lea dateaza trei mici cuptoare de redus minereul de fier, descoperite la Birlad, iar din secolul al XIII-lea pare sa dateze un alt cuptor de redus minereul de fier, descoperit in sapaturile de la Hlincea-Iasi, care functiona prin introducerea curentului de aer in interior cu ajutorul foalelo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea feudalismului timpuri pana la mijlocul secolului al XIII-lea

in domeniul prelucrarii metalelor, se constata, in general, unele progrese; din secolul al Xl-lea sau al XH-lea dateaza trei mici cuptoare de redus minereul de fier, descoperite la Birlad, iar din secolul al XIII-lea pare sa dateze un alt cuptor de redus minereul de fier, descoperit in sapaturile de la Hlincea-Iasi, care functiona prin introducerea curentului de aer in interior cu ajutorul foalelor. Mestesugul prelucrarii metalelor este atestat si de atelierele de fierarie, de numeroasele deseuri si obiecte finite, descoperite, in special, in sapaturile facute la Garvan si Pacuiul lui Soare.

in mestesugul olariei se vadesc de asemenea progrese, in special in domeniul ceramicii smaltuite, care se raspindeste pe o arie tot mai mare. Dobrogei, unde s-au descoperit numeroase asemenea produse. Se explica, astfel, dezvoltarea unor asezari, ca Garvanul, Pereiaslavetul si Vicina, in partile nordice ale Dobrogei, precum si orientarea acestora spre regiunile din stinga Dunarii, fapt adeverit si de cronicile bizantine din aceasta vreme, precum si de geograful arab Edrisi, de pe la mijlocul secolului al XH-lea l.

Pentru restul teritoriului tarii, unele indicii ne ingaduie sa apreciem exisAZtenta unei dezvoltari asemanatoare, care nu a atins, este drept, peste tot acelasi nivel.Indicele cel mai sugestiv al acestei dezvoltari economice este acela oferit de raspindirea monedelor si a tezaurelor monetare. in Moldova, la Doinesti, in Tara Romineasca, la Snagov, Racovita, Riureni, Copuzu, Bals, in Transilvania^ Banat si Crisana, la Orsova, Caransebes, Sintandrei, Teremia Mare, Fagaras,monede straine.

Un fapt cit se poate de sugestiv este existenta monedelor taiate in bucati, ca monedele bizantine de bronz din secolul al XH-lea, descoperite intr-un tezaur de la Bals. Aceasta este o dovada ca, in urma intensificarii schimburilor comerAZciale, se simtea nevoia monedei marunte ca mijloc de plata pentru obiectele de prima necesitate ce se schimbau in acele locuri.Desi cercetarile arheologice relative la aceasta perioada sint de-abia la inceput, descoperirile din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures: Alba Iulia, Moldovenesti-Turda, Hunedoara, Cluj, Mehadia, Deta, Biharea, Sintion,
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.