Dezvoltarea feudalismului in Transilvania in secolul al XIV-lea si in prima a celui de-al XV-lea

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Faptul acesta e dovedit de numarul mare de fiare de plug produse de mestesugarii transilvaneni. E probabil ca in aceasta vreme sa se fi folosit si grapa cu dinti de lemn, alaturi de cea din spini. Posibilitatea cultivarii unei intinderi mai mari de pamint, datorita perfectionarii uneltelor de munca, pe de o parte, si a uneltelor folosite la defrisarea padurilor (securea, toporul, hir-letul, tirnac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea feudalismului in Transilvania in secolul al XIV-lea si in prima a celui de-al XV-lea

Faptul acesta e dovedit de numarul mare de fiare de plug produse de mestesugarii transilvaneni. E probabil ca in aceasta vreme sa se fi folosit si grapa cu dinti de lemn, alaturi de cea din spini. Posibilitatea cultivarii unei intinderi mai mari de pamint, datorita perfectionarii uneltelor de munca, pe de o parte, si a uneltelor folosite la defrisarea padurilor (securea, toporul, hir-letul, tirnacopul), pe de alta parte, a facut sa creasca supraAZfata noilor terenuri folosite penAZtru agricultura, prin destelenire, defrisare si lazuire.

Fig. 76. -- Plug din sec. XV (dupa o stema din Dirjiu).
O alta dovada despre dezAZvoltarea agriculturii si, in acelasi timp, a fortelor de productie, este sporirea considerabila a numaruAZlui morilor. Daca in intreg veacul al XlII-lea sint pomenite in doAZcumente doar 26 de mori, in veacul al XlV-lea documentele amintesc 159 de mori, dintre care zece cu cite doua roti si sase cu trei roti; tot in acest veac, in 20 de sate, existau cite doua mori si in alte 33 cite trei sau mai multe, fara sa se precizeze numarul acestora. Fara indoiala ca numarul morilor a fost mai mare de 26 in secolul al XHI-lea si cu mult mai mare de 159 in veacul al XlV-lea, cite sint pomenite in documente; totusi, proportia este graitoare.

in secolul al XlV-lea si in prima jumatate a celui urmator o dezvoltare insemnata a inregistrat si pomicultura, mai ales in regiunile de dealuri si coline. Documentele vremii pomenesc de nenumarate ori livezile de nuci, meri, perl, piersici, pruni, visini, ciresi, in toate partile Transilvaniei. Se practica, in aceasta vreme, chiar si altoirea pomilor padureti, obtinindu-se astfel soiuri superioare de fructe.

intr-o masura tot mai insemnata se cultiva acum si vita de vie, atit pe domeniile feudale, cit si, mai ales, pe loturile taranesti. Cultura vitei luase o extensiune deosebita, ocupind suprafete intinse, mai ales in comitatele Bihor, Arad, Timis, Alba, Tirnava, Cluj, Bistrita, Fagaras etc. Orasenii, la rindul lor, se ocupau cu viticultura in hotarele oraselor. Cind terenul din hotarul unul sat sau oras nu era potrivit pentru viticultura, taranii si orasenii cultivau vita de vie in hotarele altor sate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.