Dezvoltarea economiei in perioada 1877-1918

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.30

nivel: Facultate

Dezvoltarea industriei
In conditiile aplicarii Legii Rurale din 186, industria mare a avut conditii mai bune de dezvoltare, intrucat cel putin o parte din sumele primite pentru despagubirea servitutiilor feudale puteau fi investite in noi activitati, inclusiv in cele cu caracter industrial, iar multi dintre fostii tarani dependenti acum emancipati dar unii neavand pamant suficient pentru mu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea economiei in perioada 1877-1918

Dezvoltarea industriei
In conditiile aplicarii Legii Rurale din 186, industria mare a avut conditii mai bune de dezvoltare, intrucat cel putin o parte din sumele primite pentru despagubirea servitutiilor feudale puteau fi investite in noi activitati, inclusiv in cele cu caracter industrial, iar multi dintre fostii tarani dependenti acum emancipati dar unii neavand pamant suficient pentru munca si intretinerea familiilor lor sau, dupa un anumit timp pierzandu-si pamantul, ca urmare a actiunii legilor economiei de piata sunt nevoiti sa plece la orase si sa se angajeze ca lucratori salariati. Ca urmare a crescut numarul intreprinderilor din industria "mare".

Dezvoltarea industriei mari a fost stimulata, in general de cresterea cererii interne de produse industriale, de consum individual si productiv, dar ea era franata de insuficienta de capital, de muncitori calificati, de spirit de intreprindere si organizare, de concurenta fabricatelor straine.

Intre anii 1876-1886 dezvoltarea industriei mari a fost afectata de Conventia comerciala incheiata in 1875 intre Romania si Austro-Ungaria. Ca si Mesajul domnesc din decembrie 1859 care avand in vedere si considerente politice, intre cere lipsa de independenta a tarii si conditionarea politicii ei externe de regimul vamal otoman a proclamat regimul comertului exterior in conceptia liberului schimb si incheierea conventiei mentionate, urmata de incheierea unor conventii similare cu Rusia si Germania, precum si a unor aranjamente cu Franta, Italia, Anglia si alte tari.

Adeptii liberului schimb in comertul exterior isi argumenteaza pozitia cu considerente politice, intre care recunoasterea de catre Austro-Ungaria a autonomiei romaniei, dar si cu considerente economice, stipulate in Conventie, intre care usurarea, prin scutirea de taxe vamale a exporturilor de cereale, animale si produse animaliere din Romania in Austro-Ungaria a produselor industriale, prin scutirea de taxe vamale sau taxe vamale reduse la produsele industriale de larg consum, scutirea de orice taxa vamala a tranzitului marfurilor romanesti prin Austro-Ungaria si a celor austro-ungare prin Romania, posibilitatea de a obtine in porturi terenurile necesare pentru amplasarea de birouri, ateliere, magazii, unele dintre acestea din urma considerate antrepozite cu respectarea legilor in vigoare ale fiecarei tari.

Cei care criticau Conventia au intuit de la inceput complicatiile si efectele negative pe care aplicarea ei le va avea pentru economia romaneasca, indeosebi pentru dezvoltarea industriala si chiar pentru exportul Romaniei pe piata austr-ungara.Cu exportul de vite indeosebi, temerile celor care criticau conventia aveau sa fie confirmate de incalcarile de fapt ale prevederilor ei de catre autoritatile conducatoare ale Imperiului Austro-Ungar.

Astfel, dupa cum se arata in cercetarile de specialitate, daca in 1876 exportul de vite din Romania in Austro-Ungaria reprezenta circa 25 mil. Lei, iar in 1877 circa 28 mil. Lei, in anii urmatori datorita unor interdictii de fapt unor pretexte de ordin veterinar invocate de autoritatile austr-ungare el scade la 6 mil. lei in anii 1884-1886.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.