Dezvoltarea economica si eficienta economica

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.79

nivel: Facultate

Volumul economiei sau nivelul de dezvoltare se determina prin marimea productiei nationale, determinata de dezvoltarea capitalului, eficienta economica, rezultatele concrete ale cercetarii stiintifice, etc. Principalii indicatori utilizati pentru masurarea cresterii economice sunt: produsul intern brut si venitul national pe locuitor intr-o perioada de timp si intru-un spatiu limitat (national). DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea economica si eficienta economica

Volumul economiei sau nivelul de dezvoltare se determina prin marimea productiei nationale, determinata de dezvoltarea capitalului, eficienta economica, rezultatele concrete ale cercetarii stiintifice, etc. Principalii indicatori utilizati pentru masurarea cresterii economice sunt: produsul intern brut si venitul national pe locuitor intr-o perioada de timp si intru-un spatiu limitat (national).
Cresterea economica depinde atat de factorii interni, cat si de participarea la circuitul economic mondial.

Progres economic: schimbarea calitativa a continutului factorilor de productie si a relatiilor din viata economica pentru a se adapta la cerintele progresului social. Desigur ca schimbarea este in primul rand o vointa politica, asa cum s-a intimplat in tarile foste comuniste, inclusiv Romania in anii 90. Tranzitia si trecerea la o societate democratica au adus o serie de mutatii in viata economica si in structura factorilor de productie. O influenta extrem de mare a avut deschiderea granitelor si libera miscarea capitalului si a know-how-ului.

Toate acestea au contribuit la aparitia de noi industrii (telefonia mobila, internetul), de noi tehnologii (nanotehnologia, biotehnologia), de noi materiale, de noi abilitati ale fortei de munca, care conduc la progres. De asemenea s-au creat conditiile pentru cresterea spiritului antreprenorial. Principalele schimbari care au avut loc in Romania au vizat: modificarea structurii agentilor economici pe forme de proprietate, dezvoltarea si consolidarea industriei serviciilor (bancare, asigurari, turism), crearea bursei de valori si a pietei de capital, restructurarea dimensionala in toate sectoarele economiei (public, mixt, privat si cooperatist).

Dezvoltare durabila: asigurarea echilibrului optim intre factorii economici, tehnologici, sociali si naturali (de mediu) in scopul asigurarii dezvoltarii prezente si viitoare.In perspectiva mileniului trei, dezvoltarea economica este asociata dezvoltarii durabile, in cadrul careia criteriul esential devine asigurarea egalitatii sanselor generatiilor care coexista si se succed la viata pe planeta, astfel incat sa existe compatibilitate intre efectele economice, cele socio-umane, cele ecologice, sa se imbine armonios cu justitia sociala si democratia, atat pe plan national, cat si mondial.

Dezvoltarea poate fi durabila numai daca se centreaza pe om, pe valorificarea intregului potential al fiintei umane si pe asigurarea unei calitati superioare a vietii, omul fiind beneficiarul dezvoltarii. In raportul "Viitorul nostru comun", prezentat la Summit-ul ONU de la Rio de Janeiro din 1992, dezvoltarea durabila (sustenabila) este conceputa in viziunea reconcilierii dintre economie si mediul inconjurator.

In esenta cele patru dimensiuni ale dezvoltarii economice ale unei tari (economica, sociala, tehnologica si ecologica) trebuie sa fie in interactiune si sa se asigure compatibilitatea si simultaneitatea progresului.Programe strategice: totalitatea actiunilor corelate si programate pe termen lung care sa conduca la schimbare in sens pozitiv. Tarile dezvoltate au succes datorita modului in care este organizata si condusa societatea si datorita modului in care sunt dirijate investitiile pe termen lung.
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.