Dezvoltarea economica

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Gradul de libertate economic[ ]i politic[ de care se bucur[ fiecare cet[ean se constituie @ntr-un alt element ce difereniaz[ [rile @n curs de dezvoltare de cele dezvoltate.|[rile @n curs de dezvoltare nu formeaz[ un grup omogen. #ntre ele ]i @n cadrul lor sunt numeroase excepii. Astfel unele dintre ele sunt mai dezvoltate dec`t altele iar @n fiecare dintre ele exist[ un grup elitist care tr[ie]te [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea economica

Gradul de libertate economic[ ]i politic[ de care se bucur[ fiecare cet[ean se constituie @ntr-un alt element ce difereniaz[ [rile @n curs de dezvoltare de cele dezvoltate.|[rile @n curs de dezvoltare nu formeaz[ un grup omogen. #ntre ele ]i @n cadrul lor sunt numeroase excepii. Astfel unele dintre ele sunt mai dezvoltate dec`t altele iar @n fiecare dintre ele exist[ un grup elitist care tr[ie]te @ntr-un lux considerabil.

La fel ca ]i @n economiile dezoltate, veniturile sunt distribuite de o manier[ care permite ca un mic procent din totalul familiilor s[ consume o parte disproporionat de mare din venitul naional. Distribuia veniturilor @n [rile @n curs de dezvoltare este adeseori at`t de nedreapt[ @nc`t cele mai bogate familii beneficiaz[ de standarde de via[ care le dep[]esc cu mult pe cele de care beneficiaz[ majoritatea familiilor cu venituri ridicate din [rile dezvoltate.

Realitatea demonstreaz[ @ns[ c[ [rile dezvoltate, de]i nu reprezint[ dec`t un sfert din populaie, consum[ trei sferturi din producia mondial[. Mai mult decalajul economic dintre cei mai bogai ]i cei mai s[raci locuitori ai planetei se ad`nce]te continuu. Dac[ compar[m pe primii 20% (cei mai bogai) cu ultimii 20% (cei mai s[raci) decalajul dintre ei a crescut de 30 de ori din 1960 p`n[ @n 1991. Dac[ @n 1960 partea cea mai s[rac[ a populaiei globului (20%) a obinut doar 2,3% din veniturile mondiale, @n 1991 acest procent a sc[zut la 1,4%. #n acela]i interval veniturile primilor 20% au sporit de la 70 la 85%.

La @nceputul anilor '90 cincimea s[rac[ a lumii deinea 0,9% din comerul mondial, 1,1% din investiiile mondiale, 0,9% din producia mondial[ ]i doar 0,2% din creditul comercial mondial (4)
}tiina economic[ nu a reu]it s[ creeze o teorie general[ a dezvolt[rii economice aplcabil[ tuturor [rilor, fapt de altfel ]i greu dac[ nu imposibil de realizat. Totu]i au fost identificai c`iva factori de baz[ care limiteaz[ cre]terea economic[ @n [rile s[race. Dintre ace]tia enumer[m: formarea insuficient[ a capitalului, o criz[ a resurselor umane ]i abilit[ilor antreprenoriale, lipsa infrastructurii ]i constr`ngerile impuse de dependena fa[ de naiunile dezvoltate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.