Dezvoltarea durabila a padurilor. Aspecte interne si internationale

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.56

nivel: Facultate

Toate acestea sunt considerate a fi piatra de temelie a primului cadru international pentru tratarea problemelor mediului. Conferinta a recunoscut ca problemele de mediu ale tarilor industrializate, cum sunt degradarea habitatelor, toxicitatea si ploile acide nu reprezinta probleme neaparat importante pentru toate tarile, adica strategiile de dezvoltare nu indeplinesc necesitatile si prioritatile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea durabila a padurilor. Aspecte interne si internationale

Toate acestea sunt considerate a fi piatra de temelie a primului cadru international pentru tratarea problemelor mediului. Conferinta a recunoscut ca problemele de mediu ale tarilor industrializate, cum sunt degradarea habitatelor, toxicitatea si ploile acide nu reprezinta probleme neaparat importante pentru toate tarile, adica strategiile de dezvoltare nu indeplinesc necesitatile si prioritatile tarilor si comunitatilor celor mai sarace.

Conferinta a fost insa dominata in principal de problemele de mediu si a condus la cresterea constientizarii publice in acest domeniu.De la infiintarea sa, in baza recomandarilor Conferintei de la Stockholm, Programul Natiunilor Unite pentru Mediu a desfasurat o serie de activitati pentru a-si manifesta in cadrul sistemului ONU , rolul sau de catalizator si coordonator in domeniul mediului.

Activitatile programului pot fi clasificate in doua mari grupe:orientate pe probleme sectoriale ale factorilor de mediu: poluarea apelor, a aerului si a solurilor (in special degradarea terenurilor);orientate pe probleme globale: ploi acide, epuizarea stratului de ozon, schimbarile climatice, defrisarea si desertificarea, conservarea biodiversitatii, traficul international de produse si deseuri toxice si periculoase, protejarea mediului in perioadele de conflict armat.

Problemele globale ale mediului au inceput sa devina predominante si au creat necesitatea initierii unor actiuni suplimentare pentru cresterea constientizarii publice, care sa determine comunitatea internationala sa ia in timp util masuri functionale, atat pe plan international cat si national. Evaluarea efectelor acestor "noi" probleme ale mediului a condus la recunoasterea faptului ca s-a realizat un progres prea redus in integrarea protectiei mediului in politicile si activitatile de dezvoltare.

Declaratia de la Stockholm, Principiul 13 presupune : "Pentru a realiza un management mai rational al resurselor, care sa conduca astfel la imbunatatirea mediului, Statele trebuie sa adopte o abordare integrata si coordonata a planurilor lor de dezvoltare, pentru a asigura ca dezvoltarea lor este compatibila cu necesitatea de a proteja si imbunatati mediul in beneficiul propriei populatii."

Necesitatea reorientarii eforturilor pentru realizarea obiectivului de integrare s-a concretizat dupa unsprezece ani de la Conferinta de la Stockholm, respectiv in 1983, cand Natiunile Unite au infiintat Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare , cunoscuta sub denumirea de Comisia Brundtland. Aceasta comisie a elaborat si publicat in 1987 documentul "Viitorul nostru comun" , Raportul Brundtland , prin care s-a formulat cadrul care avea sa stea la baza celor 40 de capitole ale Agendei 21.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.