Dezvoltarea dintelui

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.22

nivel: Facultate

Referat despre Dezvoltarea dintelui
Lama dentară are o activitate ce se întinde pe durata a cinci ani, perioadă ce a fost împărtită în trei etape:
-aparitia mugurilor dentitiei decidulate(luna a doua intrauterină);
-aparitia mugurilor dentitiei definitive -luna a cincea prenatal pentru incisivi
-luna a zecea pentru premolarul doi
-cresterea lamei dentare di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea dintelui

Referat despre Dezvoltarea dintelui
Lama dentară are o activitate ce se întinde pe durata a cinci ani, perioadă ce a fost împărtită în trei etape:
-aparitia mugurilor dentitiei decidulate(luna a doua intrauterină);
-aparitia mugurilor dentitiei definitive -luna a cincea prenatal pentru incisivi
-luna a zecea pentru premolarul doi
-cresterea lamei dentare distal de mugurele molarului doi decidual, crestere care începe la făt în luna a patra. Din această prelungire a lamei dentare apar mugurii molarilor permanenti;
-molarul unu în luna a patra prenatal
-molarul doi în primul an
-molarul trei la patru-cinci ani.
Disparitia lamei dentare are loc prin invazia ei de către mezenchim, care o va fragmenta.

Stadiul de mugure si cupă
La nivelul lamei dentare primare, în săptămânile a sasa si a opta de viată intrauterină, au loc proliferări celulare la nivelul stratului bazal epitelial. Datorită multiplicărilor rapide, celulele rămân grupate , realizând aspectul de mugur rotund

Ulterior, prin proliferarea celulelor mezenchimului situat sub mugurele dentar, are loc o deprimare(invaginare) a acestuia în prtiunea mijlocie a extremitătii sale inferioare. Astfel mugurele epitelial deprimat în centru si cu marginile proliferate lateral, ia un aspect comparat diferit de diversi autori: coif, capison, cupă:

In stadiu de cupă, legătura cu lama epitelială se alungeste si se subtiază , iar ca urmare a proliferării celulelor epiteliale, mugurele creste în dimensiuni. In portiunea epitelială a germenului , într-un prim moment se observa regrupari de celule în centrul epiteliului. Aceste celule dispuse între baza mugurelui si polul său superior formează o structură denumită cordonul smaltului.Acest cordon epitelial se termină la extremitatea inferioară la nivelul altei regrupări celulare, denumită nodulul smaltului. In portiunea mijlocie a zonei concave a cupei se află o mică incizură ombilicul smaltului, care reprezintă capătul terminal al cordonului smaltului, acestea dispar în stadiul final al cupei, când trece în stadiul următor (de clopot).

Celulele aflate la nivelul suprafetei concave a cupei rămân mici, asezate pe un singur rând , strans unite intre ele si separate de mezenchim printr-o membrană bazală continuă. Ele formează stratul epitelial extern. Celulele din marginea concavă a cupei devin înalte , prismatice, asezate pe un singur rînd , formând stratul epitelial intern. Tesutul reticular atinge o dezvoltare maximă în lunile a cincea si a sasea ale vietii intrauterine, apoi începe să regreseze , dispare în momentul eruptiei. Din el la nou născut se formează o membrană subtire , cuticula dintelui, sau membrana Nasmith, care îmbracă coroana dintelui. Deasupra epiteliului intern se află 4-5 rânduri de celule mici, cuboidale, cu nuclei rotunzi, intens cromatici. Aceste celule formează stratul epitelial intermediar.

Concomitent cu aceste modificări ale componentei epiteliale, mezenchimul de la nivelul concavitătii organului smaltului proliferează si formează papila mezenchimală. Mezenchimul din jurul organului smaltului si al papilei se condenseză, formând sacul dentar

Stadiul de clopot
In acest stadiu , germenele dentar este format din două primordii:
-primordiul epitelial- organul smaltului
-primordiul mezenchimo-conjunctiv- papila mezenchimală

A. Organul smaltului
Este separat de structurile mezenchimale înconjurătoare(papila mezenchimală si sacul folicular) printr-o membrană bazală, care controlează schimburile metabolice si interactiunile epitelio-mezenchimale. In structura organului smaltului intră:
-epiteliu adamantin extern;
-tesutul reticular stelat(pulpa organului smaltului)
-stratul epitelial intermediar;
-epiteliul adamantin intern.

Epiteliul adamantin extern – are un traiect sinuos, observându-se chiar invaginări ale stratului epitelial , la nivelul cărora sunt prezente insule de vascularizatie. Această apropiere vasculară asigură aportul nutritional, vitaminic si hormonal necesar metabolismului organului smaltului.

Tesutul reticularstelat(pulpa organului smaltului)- ocupă partea centrală a organului smaltului. Stratul epitelial intermediar- este localizat între tesutul reticular stelat si epiteliul adamantin intern. Epiteliul adamantin intern- este format din celule înalte, legate prin semidesmozomi de membrană bazală, care le separă de papila mezenchimală, ulterior celulele se vor diferentia în ameloblasti,care vor începe să edifice smaltul sub sctiunea inductivă a primei pături de predentină secretată de odontoblasti.

B. Papila mezenchimală
Este formată din tesutul mezenchimal cuprins în concavitatea clopotului si separat de epiteliul intern printr-o membrană bazală continuă. Papila este vascularizată, încă din stadiul de cupă, în stadiul de clopot, vascularizatia devine abundentă, formându-se un trunchi vascular principal în centrul papilei si o retea vasculară densă la nivelul întregului mezenchim papilar.

Treptat , la nivelul zonei mezenchimale, se vor distinge două zone:
-o zonă centrală- va păstra aspectul structural al tesutului conjunctiv, cu predominantă celulară, care va forma pulpa dentară.
-o zonă periferică- caracterizată printr-o mai mare concentrare celulară si fibrilară si prin prezenta unor anse capilare terminale.

La nivelul bratelor clopotului adamantin, straturile epiteliale, se unesc si formează o expansiune epitelială-teaca Hertwig- care proliferează în profunzime, în jurul papilei mezenchimale.Tesutul conjunctiv din jurul organului smaltului si papilei mezenchimale, format din celule si fibre colagene, formând sacul dentar, acesta are rolul de a proteja germenul dentar în cursul etapelor de dezvoltare si de a asigura , prin intermediul vaselor organului smaltului, elementele nutritive necesare în cursul amelogenezei . La nivelul sacului folicular se vor produce procese cito-si histodiferentiare, ce vor conduce la aparitia tesuturilor de sustinere a dintelui: osul alveolar, desmodontiul si cementul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.