Dezvoltarea craniului

1x punct

categorie: Medicina

nota: 8.00

nivel: Facultate

La nou-nascut craniul prezinta portiuni membranoase si cartilaginoase care se osifica in timp, acest fapt permitand marirea dimensiunilor craniului proportional cu cresterea encefalului. La nivelul boltii craniene oasele sunt inca unilaminate si fara diploe, iar centrii de osificare, datorita procesului de osificare delimiteaza oasele care sunt separate fie prin spatii suturale (intre doua oase), [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea craniului

La nou-nascut craniul prezinta portiuni membranoase si cartilaginoase care se osifica in timp, acest fapt permitand marirea dimensiunilor craniului proportional cu cresterea encefalului. La nivelul boltii craniene oasele sunt inca unilaminate si fara diploe, iar centrii de osificare, datorita procesului de osificare delimiteaza oasele care sunt separate fie prin spatii suturale (intre doua oase), sau prin spatii membranoase largi denumite fontanele (fonticulus). Ele se afla la locul de intalnire a mai multor oase. Fontanelele sunt in numar de sase: doua mediane si patru laterale (cate doua de fiecare parte).

Fontanela anterioara (fonticulus anterior) se afla la jonctiunea suturilor coronala (frnto-parientala), sagitala (interparientala) si frontala (interfrontala). Deci se afla intre osul frontal si cele doua oase parientale. Se mai numeste si fontanela bregmatica, are forma romboida, este cea mai mare, avand dimensiuni 5/2,5 cm.

Ea se osifica dupa varsta de 2,5 de ani. O inchidere mai tarzie a acestei fontanele sau o marime mai mare determina hidrocefalie. Inchiderea ei mai precoce determina microcefalie. Fontanela Bregmatica serveste in clinica pentru punctionarea sinusului sagital superior la sugari, in vederea administrarii de medicamente.

Fontanela posterioara (fonticulus posterior) se afla la jonctiunea suturilor sagitala si lombdoida. Se afla deci intre osul occipital si cele doua oase parietale. Se mai numeste si fontanela lambdoida, are forma triunghiulara, cu laturile de circa 1 cm; se osifica intre lunile 3-6.

Fontanelele pterice sau sfenoidale (fonticulus sphenoidalis), situate la unirea sfenoidului, frontalului, temporalelor si parietalelor, se mai numesc si fontanele anterolaterale; dispar la scurt timp dupa nastere

Fontanelele asterice sa mastoidiene (fonticulus mastoideus) sunt situate la unirea occipitalului, parientalului si procesului mastoid. Se mai numesc si fontanele postero-laterale. Ele dispar la scurt timp dupa nastere, dar pot lasa ca vestigiu gaura mastoidiana (foramen mastoideum) prin care trece o vena emisara. Craniul nou-nascutului mai poate prezenta fontanele supranumerare, fontanelele sagitala, glabelara si metopica.

Fontanela sagitala Gerdy se afla intre cele doua oase parientale, in partea posterioara a suturii sagitale, la nivelul obelionului. Este descrisa la 30% din cazuri, iar dupa inchiderea sa ramane ca vestigiu de o parte si de alta a suturii parietale, cate un orificiu, numit gaura parietala (foramen parientale) prin care trec o v. emisara si o ramura din a. occipitala.

Fontanela glabelara sau nazo-frontala este delimitata superior de marginile frontalelor, iar inferior de oasele nazale. Este mai frecventa la hidrocefali, iar la adulti poate fi ocupata de un os supranumerar.

Fontanela metopica este situata deasupra precedentei, la unirea celor 3/4 superioare cu 1/4 inferioara a suturii metopice (interfrontale). Ea poate fi ocupata de un os metopic supranumerar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.