Dezvoltarea cavitatii bucale

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Stomodeumul apare astfel ca o excavatie, delimitata de procesele mandibulare, maxilare, procesul fronto-nazal si este separata initial de faringe prin intermediul membranei buco-faringiene.
In saptaminile a 5 si a 6 procesul fronto-nazal prezinta cite o ingrosare de o parte si de alta a liniei mediane, denumite flacodele olfactive; ulterior acestea se infunda formind fosele olfactive, din c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea cavitatii bucale

Stomodeumul apare astfel ca o excavatie, delimitata de procesele mandibulare, maxilare, procesul fronto-nazal si este separata initial de faringe prin intermediul membranei buco-faringiene.
In saptaminile a 5 si a 6 procesul fronto-nazal prezinta cite o ingrosare de o parte si de alta a liniei mediane, denumite flacodele olfactive; ulterior acestea se infunda formind fosele olfactive, din care se vor forma procesele nazale.

Dupa organizarea acestor procese, fosele olfactive se infunda formind sacul nazal.Ulterior membrana orofaciala se resoarbe, iar ectodermul proceselor maxilare si mandibulare, se infunda in mezenchimul acestor procese formind lama labio-gingivala, care ulterior se va resorbi formind santul labio-gingival cu vestibulul bucal. Prin convergenta buzelor si micsorarea treptata a orificiului bucal se vor forma obrajii. In saptamina a 7 sacul olfactiv este perforat de 2 orificii, numite coanele primitive, care asigura comunicarea intre cavitatea nazala si portiunea superioara a cavitatii bucale care va deveni ulterior nazo-faringele.

Ulterior apar elementele palatului definitiv:Linia de unire a acestor procese este rafeul palatin. Pe masura ce se unesc cele 2 procese palatul primitv e completat cu palatul secundar, in timp ce coanele primitive se deplaseaza tot mai posterior ajungind sa comunice cu nazo-faringele; acestea vor fi coanele definitive. Procese de osificare care apar ulterior, determina formarea septului osos si a palatului dur.
Palatul moale se organizeaza pe seama arcurilor faringiene I, II si III.
Lueta se formeaza din 2 jumatati sudindu-se in perioada perinatala.
La indentificarea nasului si a foselor nazale participa si aria triunghiulara impreuna cu procesele nazale laterale;

la inceput nasul e turtit si latit, iar narile is orientate vertical, nasul extern proemina treptat si se modeleaza in cursul perioadei fetale. Mucoasa olfactiva si respiratorie al foselor nazale au origine ectodermica provenind din infundarea placodei olfactive. Mucoasa stomodeumului este si ea derivata din ectoderm, insa primeste si derivate endodermale din faringe.
Dezvoltarea fetei

In saptamina a 5, procesele maxilare cresc progresiv, impreuna cu placodele nazale. In saptamina a 6, ectodermul din centrul fiecarei placode se invagineaza, formeaza fosetele nazale care devide astfel fiecare placoda nazala in cite un proces nazal lateral, si un proces nazal medial; santul dintre cele 2 procese nazale se numeste sant nazo-lacrimal. In saptamina a7 ectodermul din planseul acestui sant, se invagineaza in mezenchimul subiacent, formind, ductul nazo-lacrimal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.