Dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale la prescolari

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.20

nivel: Liceu

Prietenii sunt resurse emotionale pentru petrecerea intr-un mod placut a timpului liber.Cercetatorii arata ca perioada de timp in care o persoana rade, zambeste, vorbeste cu cei din jur este mult mai mare intre prieteni decat intre persoane care se cunosc mai putin.

In aceste momente de relaxare se descarca in organism anumite substante chimice "endorfine" care intaresc sistemul im[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale la prescolari

Prietenii sunt resurse emotionale pentru petrecerea intr-un mod placut a timpului liber.Cercetatorii arata ca perioada de timp in care o persoana rade, zambeste, vorbeste cu cei din jur este mult mai mare intre prieteni decat intre persoane care se cunosc mai putin.

In aceste momente de relaxare se descarca in organism anumite substante chimice "endorfine" care intaresc sistemul imunitar. De asemenea, prietenii reprezinta o resursa tampon fata de efectele negative ale unor evenimente precum conflicte in familie, divort,probleme scolare. In aceste situatii copiii se distanteaza putin de familie si apeleaza la prieteni pentru a obtine suportul emotional necesar.

Astfel, ei sunt o resursa de invatare in situatii pe care un copil nu stie cum sa le rezolve. Copiii pot imita comportamentul prietenului atunci cand el nu stie ce sa faca sau pot cere in mod direct ajutorul (ex. Cum sa construiesc castelul?).

Studiile arata ca schimbul de informatii si deprinderi se face mult mai eficient intre prieteni decat intre copii care nu se cunosc deoarece au mult mai multa incredere unul in celalalt si se simt mai putin vulnerabili atunci cand isi exprima dificultatile intr-un domeniu.

Deoarece abilitatile emotionale si sociale au un rol atat de important in viata noastra, parintii si celelalte persoane implicate in educarea copiilor trebuie sa fie informati despre problematica diferentelor de gen si despre necesitatea valorificarii sau compensarii acestor diferente in perioada prescolara, perioada care este optima din punctul de vedere al achizitiilor socio-emotionale.

Parintii si educatorii, prin activitatile pe care le desfasoara, pot sprijini si oferi copiilor oportunitati care sa ajute dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale in mod adecvat, fara ca ea sa fie limitata de stereotipurile de gen.

De unde incepem atunci cand dorim sa imbunatatim abilitatile
emotionale ale copiilor?Daca dorim sa imbunatatim abilitatile emotionale ale copiilor este important ca mai intai sa vedem care sunt punctele lor tari si ce comportamente pot fi dezvoltate. In acest
sens, putem cauta raspunsuri pentru urmatoarele intrebari:

Cum se comporta copilul?
Se separa de parinti fara dificultate?
Se agata in mod excesiv de adulti?
Isi apara drepturile?
Manifesta entuziasm atunci cand face lucruri placute pentru el?
Ii lasa pe ceilalti sa il linisteasca atunci cand trece prin momente
stresante?

Mananca, doarme, merge la toaleta fara probleme atunci cand e
departe de casa?
Se adapteaza usor la modificarile bruste din mediu?
Isi exprima furia mai degraba in cuvinte decat in actiuni?
Accepta redirectionarea adultului atunci cand copilul manifesta
comportamente agresive?
Nu se retrage excesiv din colectivitate?
Manifesta interes pentru activitatile de la gradinita?
Zambeste si pare fericit majoritatea timpului?


De unde incepem atunci cand dorim sa imbunatatim abilitatile
sociale ale copiilor?Daca dorim sa imbunatatim abilitatile sociale ale copiilor este important ca mai intai sa vedem care sunt punctele lor tari si ce comportamente pot fi dezvoltate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.