Dezvoltarea abilitatilor sociale ale copiilor cu CES

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.40

nivel: Facultate

Relațiile cu adulții din afara familiei (profesori, vecini, „unchi și mătuși” care nu au legătură de rudenie cu familia). Aceste persoane pot oferi modele comportamentale, pot da copiilor întăriri pozitive sau negative, pot introduce copiii în diverse contexte și interacțiuni sociale. În astfel de relații pot să apară sfaturi, suport emoțional, oportunități de socializare, modele reale[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea abilitatilor sociale ale copiilor cu CES

Relațiile cu adulții din afara familiei (profesori, vecini, „unchi și mătuși” care nu au legătură de rudenie cu familia). Aceste persoane pot oferi modele comportamentale, pot da copiilor întăriri pozitive sau negative, pot introduce copiii în diverse contexte și interacțiuni sociale. În astfel de relații pot să apară sfaturi, suport emoțional, oportunități de socializare, modele reale de comportament pozitiv care nu sunt întâlnite în familie. Aceste relații au fost asociate cu deprinderi mai bune legate de stabilirea încrederii, de manifestare a compasiunii, precum și cu o stimă de sine mai înaltă.

Relațiile cu persoanele de aceeași vârstă (platonice sau romantice). În cadrul relațiilor de prietenie se dezvoltă autonomia, deprinderile de cooperare, încrederea în sine. În cadrul acestor relații adolescenții învață să ia decizii în colaborare, să-și exprime empatia și să-și aprofundeze punctele de vedere. Se pare că relațiile pozitive cu ceilalți descurajează agresivitatea, tensiunea emoțională și comportamentele antisociale.

3. Metode ce pot fi utilizate pentru dezvoltarea abilităților sociale
3.1. Exercițiile/ jocurile de spargere a gheții (ice- breaking)

Sub această denumire sunt grupate un evantai de tehnici care au drept scop principal diminuarea barierelor inhibitorii privind contribuția persoanei la o activitate în grup, în direcția instituirii unui climat de lucru relaxant și reconfortant. Exercițiile de acest gen contribuie la dezvoltarea abilitățior de comunicare verbală și nonverbală.
Un exercițiu extrem de simplu este cunoscut sub numele de „tehnica ziarului vorbitor”, prin care se cere elevilor la inceputu unei ore să-și exprime sentimentele produse de ziua respectivă acționând asupra unui ziar pe care l-a primit de la profesor; astfel ruperea ziarului poate desemna sentimente de frustrare acumulate de elev. Ceilalți elevi vor trebui să descrie în cuvinte starea persoanei respective și să-i ofere acesteia ceva din starea lor (de bucurie, de exemplu). Astfel poate fi realizat un echilibru emoțional al elevilor înainte de începerea unei ore de consiliere.

O altă tehnică este aceea a „grupurilor zumzăitoare”; elevii sunt împărțiți în grupe de lucru de câte patru persoane pentru a le permite și celor mai timizi să își exprime opiniile. Rezultatele muncii în echipă vor fi prezentate de un singur elev, fără a se nominaliza elevii care au avut o anumită idee. La început prezentarea o vor face elevii care nu au probleme de comunicare; pe măsură ce elevii se vor familiariza cu aceaastă tehnică sarcina prezentării rezultatelor finale va reveni și elevilor mai timizi.

3.2. Tehnica „Obiecte găsite”
Este o tehnică producătoare de amuzament și energie, contribuind la dezvoltarea abilităților de comunicare și negociere. Se va cere elevilor ca timp de câteva minute să iasă din clasa și să revină aducând cu sine un obiect pe care l-au găsit în afara clasei. Ei au sracina de a prezenta cât mai frumos obiectul respectiv și, chiar mai mult, să convingă profesorul să îl cumpere.

3.3. Jocul de rol
“Jocul este munca, este binele, este datoria, este idealul vieții copilului. Jocul este singura atmosferă în care ființa sa psihologică cere să respire și, în consecință, să acționeze.” (E. Claparede)
Pentru a putea utiliza metoda jocului de rol, este recomandabil ca numărul participanților să nu fie mai mare de zece. De asemenea, metoda nu trebuie aplicată înainte ca participanții să se cunoască unii pe alții (în caz contrar, implicarea va fi stereotipă și rigidă, neatingându-se obiectivul principal al jocului de rol, acela de implicare și motivare a grupului de participanți în vedera realizării unei pregătiri/ experiențe comune).

Jocul de rol se desfășoară în patru etape:
- descrierea situației;
- repartizarea rolurilor urmată de distribuirea câte unei fișe pentru fiecare participant (care cuprinde descrierea rolului și a situației scenetei);
- jocul de rol propriu- zis;
- analiza activității, reliefarea concluziilor.

Rolul profesorului este acela de a reliefa de fiecare dată existența unor valori și comportamente ale personajelor jucate, precum și a consecințelor rezultate din interacțiunea acestora.

Specificul și importanța jocului de rol:
- Favorizează trăirea de către copil a realității sociale într-un mod specific, datorită funcției sale principale de asimilare a realului la “eu”; jucând diferite roluri, copilul reproduce modele de conduită și le asimilează in propria lui comportare;
- Trăsătura care diferențiază jocul de rol de celelalte jocuri este originalitatea copilului în redarea impresiilor proprii despre realitatea înconjuratoare, spontaneitatea și intensitatea trăirilor exprimate in joc;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.