Dezvoltarea E-learning

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.21

nivel: Facultate

Referat despre Dezvoltarea E-learning
Treptat, se īncheaga acum o teorie care sa sustina si sa directioneze practica educativa, orientata spre elaborarea principiilor īnvatarii eficiente dupa material de pe suport tiparit, audio sau digital, sustinut de interactiuni profesor-elev mediate, īn conditiile promovarii studiului independent si colaborarii la distanta. Mediul de comunicare ramāne [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltarea E-learning

Referat despre Dezvoltarea E-learning
Treptat, se īncheaga acum o teorie care sa sustina si sa directioneze practica educativa, orientata spre elaborarea principiilor īnvatarii eficiente dupa material de pe suport tiparit, audio sau digital, sustinut de interactiuni profesor-elev mediate, īn conditiile promovarii studiului independent si colaborarii la distanta. Mediul de comunicare ramāne doar un suport - nu lipsit de importanta, deoarece dimensioneaza diferit procesul de predare-īnvatare - accentul fiind īnsa pus pe dezvoltarea unor situatii educative eficiente.

Astazi, cele cāteva studii comparative publicate, despre studentii care īnvata prin intermediul noilor tehnologii versus clasa traditionala, la o analiza atenta, nu au ca termen major de comparatie tipul de instruire - mediata sau fata īn fata -, acesta fiind doar pretextul, ci cāt de bine este proiectata instruirea. Iar pentru īnvatamāntul la distanta, designul materialelor suport are importante functii de potentare a valorii formative a mesajului educational.

2.2 Actorii sistemului de educatie la distanta
Atributiile si responsabilitatile practicienilor educatiei la distanta se īmpart īn functie de pozitia pe care o ocupa acestia īn cadrul unui program particular de educatie mediata de tehnologii. Viziunea proprie pe care o institutie de īnvatamānt deschis si la distanta (IDD) o are despre aceasta forma alternativa poate dimensiona diferit rolurile, iar numarul personalului implicat este cerut de nevoile de pregatire. O imagine completa asupra personalului angajat si rolurilor atribuite este greu de construit īn termeni generali, īnsa orientativ, relativ la tipul de institutie ce dezvolta un program de educatie la distanta, se pot identifica urmatoarele pozitii:

Consideram ca accentul trebuie pus pe rolul, atributiile si competentele tutorului datorita pozitiei particulare īnsemnate a acestuia, de pivot al unui sistem de īnvatamānt deschis si/sau la distanta.

2.3 Tipologia mediilor de instruire virtuale
Mediile de īnvatare pe care le experimenteaza studentii pot fi caracterizate īn patru feluri:
Fiecare din aceste medii nu numai ca prezinta propriul cadru de aspecte tehnice si pedagogice, dar determina si consideratii referitoare la īnregistrarea sesiunilor de lucru, astfel īncāt ele sa fie furnizate altora ulterior sau pur si simplu folosite ca o referinta. Īnregistrarea acestor sesiuni sau componente ale sesiunii (inclusiv interactiuni bazate pe PC, si pe software-ul asociat), depozitarea lor, si indexarea pentru o recuperare ulterioara sunt aspecte ale crearii si mentinerii mediilor de īnvatare virtuala.

Scenariul 1
Primul scenariu descrie ceea ce poate fi vazut ca un mediu de īnvatare de tip fata īn fata. "Acelasi timp, acelasi loc" īnseamna ca studentii si instructorul se gasesc cu totii īn acelasi timp si īn acelasi loc pentru toate īntālnirile. Totusi, chiar si īn scenariul de tip fata īn fata, instructorul poate dori sa foloseasca informatii care au fost īnregistrate la un moment anterior, sa demonstreze trasaturi ale unui pachet de software sau sa includa o vizita īn timp real, pentru lamuriri asupra unui subiect, la un expert aflat la o alta locatie.

Studentii carora li s-a cerut sa prezinte informatii colegilor īn timpul unei sesiuni de tip fata īn fata, pot alege sa studieze surse pre-īnregistrate sau pot alege sa intre pe Internet pentru resurse din retea. Evaluarile sau lecturile din perioada de presesiune pot fi prezentate prin e-mail sau materialele de sprijin pot exista numai īntr-o baza de date electronica, si pot necesita sa fie accesate īn timpul sesiunii de tip fata īn fata. "Capturarea unor asemenea sesiuni sau portiuni din ele pentru utilizarea lor drept referinte pentru studiu de catre acei studenti care nu pot sa participe īn orele stabilite, reprezinta o provocare frecvent īntālnita".

Scenariul 2
Scenariul 2 (acelasi timp, loc diferit) descrie ceea ce īntelegem prin programe de pregatire la distanta sau teleconferinte. Studentii si instructorii nu se afla īn acelasi loc nici, iar sesiunea are loc īn aceeasi perioada de timp pentru toate īntālnirile. Īn mod normal, separarea geografica a studentilor este rezolvata prin teleconferintele audio sau video. Semnalele vehiculate cu ajutorul telecomunicatiilor pot fi captate si apoi reluate pe un echipament similar la un moment ulterior.

Scenariul 3
Scenariul 3 (timp diferit, acelasi loc) e īn esenta acelasi cu Scenariul 1, cu exceptia faptului ca unul sau mai multi studenti se alatura sesiunii ulterior. Ei īnca "participa" la sesiune si interactioneaza cu continutul si ceilalti studenti.
Cursantii pot trimite notitele sesiunii lor altor studenti pentru revizuire si comentarii, sau se pot afla īntr-un grup de studiu cu alti studenti si vor sa-si īmpartaseasca resursele sesiunii pentru a se pregati pentru o sesiune viitoare.

Scenariul 4
Scenariul 4 sugereaza ca studentul va accesa informatia nu numai la un timp ulterior dar si dintr-un alt loc. E o varianta a scenariului trei, cāt si a altor forme de pregatire, precum Computer Based Training (CBT). Internetul sau o retea intranet poate fi folosita ca mijloc de distributie pentru furnizare CBT.

Cursurile trebuie stocate īmpreuna cu informatii care ajuta utilizatorul sa gaseasca cursul potrivit. E adesea util ca instructorul sa asigure o mostra a anumitor parti ale cursului, astfel īncāt studentul sa poata alege īn cunostinta de cauza daca sa downloadeze cursul sau nu. De asemenea, unui utilizator īn Scenariul 4 i se poate pune la dispozitie o varietate de instrumente pentru a accesa informatia. Studentul poate alege sa asculte un rezumat, īn loc de a īl citi sau viziona.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.