Dezvoltare umana si mediul social

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.34

nivel: Facultate

Copilul se naste cu un echipament genetic care se gaseste in nucleul tuturor celulelor, si anume in cei 46 cromozomi care formeaza 23 perechi. Un cromozom din fiecare pereche provine de la mama si celalalt de la tata. Fiecare cromozom este format dintr-o substanta numita acid dezoxiribonucleic (ADN) care este alcatuit din 4 tipuri de nucleotide: guanina, timina, adenina, citozina. Pe cromozomi se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltare umana si mediul social

Copilul se naste cu un echipament genetic care se gaseste in nucleul tuturor celulelor, si anume in cei 46 cromozomi care formeaza 23 perechi. Un cromozom din fiecare pereche provine de la mama si celalalt de la tata. Fiecare cromozom este format dintr-o substanta numita acid dezoxiribonucleic (ADN) care este alcatuit din 4 tipuri de nucleotide: guanina, timina, adenina, citozina. Pe cromozomi se afla genele in care inscris codul genetic care poarta informatii privind dezvoltarea individului (Hayes si Orrell, 1997, p. 3).

Dintre cele 23 perechi de cromozomi 22 perechi se numesc autozomi si conduc formarea organismului. Doi cromozomi au rol in determinarea sexului. Acestia se noteaza cu X si Y. Femeile au formula cromozomiala 2 x 22 + XX iar barbatii 2 x 22 + XY. Celulele sexuale au cate 23 cromozomi: ovulele 22 + X iar spermatozoizii 22 + X sau 22 + Y.
Genele sunt situate pe cromozomi in locuri bine definite. In cromozomul patern si matern pe acelasi loc se gasesc doua gene care controleaza aceeasi insusire (de ex. culoarea ochilor, grupa sanguina, pigmentatia parului, pielii).

Daca cele doua gene sunt similare, organismul este homozigot pentru caracterul respectiv (ex. ambele gene sunt pentru grupa sanguina A). Daca cele doua gene sunt diferite, atunci organismul este heterozigot pentru insusirea respectiva.
Unele gene sunt dominante, altele recesive. Genele dominante sunt cele care se manifesta in forma heterozigota. Genele recesive se manifesta numai in forma homozigota. De exemplu gena pentru ochi caprui este dominanta, iar cea pentru ochi albastri este recesiva. Daca copilul are o gena pentru ochi albastri si una pentru ochi caprui, el va avea ochi caprui.

Unele boli ereditare sunt transmise dominant, de ex. nanismul (inaltimea foarte mica) sau unele tipuri de surditate. Alte boli se transmit recesiv, de ex. daltonismul, hemofilia, albinismul (lipsa pigmentului din piele, par, iris), microcefalia, lipsa ochilor s.a.
Unele insusiri sunt determinate de o singura pereche de gene. Cele mai multe insusiri sunt determinate poligenic, adica de actiunea comuna a mai multor gene care pot fi localizate pe cromozomi diferiti (Geormaneanu, 1978, p. 25). In cazul acestor insusiri genele determina numai predispozitiile, care se transforma in insusiri reale in functie de factorii de mediu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.