Dezvoltare umana

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cu alte cuvinte, atunci cand vorbim despre dezvoltarea umana nu avem in vedere vreo "mecanica universala" sau vreo ordine ca atare, prestabilita (ce asteapta doar sa fie descifrata), ordine in care s-ar insera deopotriva istoria naturala si devenirea umana, ci ne referim la proiectiile spiritului care isi construieste identitatea si care atribuie un sens existentei sale, situandu-se in istorie. Du[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezvoltare umana

Cu alte cuvinte, atunci cand vorbim despre dezvoltarea umana nu avem in vedere vreo "mecanica universala" sau vreo ordine ca atare, prestabilita (ce asteapta doar sa fie descifrata), ordine in care s-ar insera deopotriva istoria naturala si devenirea umana, ci ne referim la proiectiile spiritului care isi construieste identitatea si care atribuie un sens existentei sale, situandu-se in istorie. Dupa cum afirma Raymond Aron, "conceptul de istorie nu este legat in mod esential de ipoteza unei ordini totale.

Decisive sunt constiinta trecutului si vointa de a se defini in functie de el. Deosebirea dintre oamenii si popoarele autentic istorice si cei care nu sunt astfel nu se deduce nici din ritmul schimbarilor, nici din originalitatea institutiilor. A trai istoriceste inseamna in acelasi timp a conserva, a retrai si a judeca existenta stramosilor (si a celorlalte societati). In acest sens, intelegem formula lui Hegel: sunt cu adevarat istorice numai comunitatile care elaboreaza o stiinta a devenirii lor"1. Dar este oare posibila o asemenea "stiinta"?

Omul nu este un "obiect de studiu" pe care sa-l poata cuprinde multumitor o disciplina particulara (cum ar fi, spre exemplu, biologia - in randul stiintelor pozitive - sau psihologia - printre stiintele spiritului); nu exista o singura filosofie care sa explice fenomenul uman si, in fine, nici una dintre numeroasele religii de pana acum nu s-a putut impune ca adevar unic si ultim privind geneza si sensul vietii omenesti. Stiintele experimentale, desi au ajuns la performanta descifrarii genomului uman si la crearea inteligentei artificiale, sunt inca nevoite sa-si recunoasca limitele in fata unor realitati cum ar fi afectivitatea si fenomenele paranormale.

Cele mai multe dintre sistemele filosofice prefera sa explice si sa justifice originea si mecanismele vietii sociale sau pe cele ale ordinii morale pornind de la niste "inventii fondatoare" (de genul contractului social) si de la niste axiome (ca aceea a sociabilitatii naturale) in raport cu care se pot gasi oricand teze contrare, la fel de "credibile".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.