Dezlipirea de retina poate duce la orbire

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

Imaginati-va ochiul ca un aparat de fotografiat, retina fiind filmul fotografic. Retina este un strat foarte fin de tesut nervos sensibil la lumina, care captuseste partea interna a ochiului. Aceasta capteaza razele de lumina care intra in ochi si sunt centrate pe retina de catre cristalin. Impulsurile luminoase sunt apoi trimise prin nervul optic catre creier pentru a fi procesate. Procesul este [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezlipirea de retina poate duce la orbire

Imaginati-va ochiul ca un aparat de fotografiat, retina fiind filmul fotografic. Retina este un strat foarte fin de tesut nervos sensibil la lumina, care captuseste partea interna a ochiului. Aceasta capteaza razele de lumina care intra in ochi si sunt centrate pe retina de catre cristalin. Impulsurile luminoase sunt apoi trimise prin nervul optic catre creier pentru a fi procesate. Procesul este asemanator developarii filmului fotografic in camera obscura pentru a se obtine fotografiile.In mod normal, retina este atasata de suprafata interna a ochiului.

Dezlipirea de retina apare atunci cand aceasta este impinsa sau trasa fata de pozitia ei normala. Este similar cu imaginea unui tapet care se desprinde de perete. Acea parte a retinei care este dezlipita nu functioneaza normal, astfel incat vederea devine neclara si incetosata.Dezlipirea de retina nu este dureroasa. Cel mai frecvent simptom este perceptia unei perdele sau val in campul vizual. Multe persoane experimenteaza puncte luminoase ca niste "stelute" sau pete, cerculete sau linii plutitoare; acestea nu sunt neaparat un motiv de alarma.

Totusi, daca sunt foarte multe si dau senzatia ca se agraveaza, vederea devenind incetosata, este indicat sa mergeti urgent la medicul oftalmolog. Tratamentul prompt poate imbunatati substantial sansa de restaurare a vederii.Diagnosticul dezlipirii de retina se stabileste dupa o examinare completa a retinei cu ajutorul unui instrument numit oftalmoscop. Este o examinare nedureroasa care necesita dilatarea pupilei cu picaturi, astfel incat sa-i permita medicului o vizibilitate buna in interiorul ochiului.

Rupturile mici de retina sunt localizate si "sudate" cu laser sau crioterapie (inghetare). Aceste proceduri determina un disconfort foarte mic sau chiar inexistent si sunt realizate in cabinetul medicului.In cazul detasarii de retina se impune tratamentul chirurgical, perioada de spitalizare post-operatorie fiind de doua sau trei zile. Exista mai multe modalitati de inteventie, decizia tipului de chirurgie sau a anesteziei (generale sau locale) depinzand de caracteristicile afectiunii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.