Dezavantajele integrarii Romaniei in UE

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.29

nivel: Liceu

Exista persoane care cred ca aderarea la UE ar conduce la o pierdere de suveranitate si identitate nationala sau se tem ca tara va deveni mai vulnerabila in conditiile concurentei din Piata unica europeana.

În următorii cinci ani, România va trebui să cheltuiască peste 25 de miliarde de euro pentru a atinge standardele Uniunii Europene. Cea mai mare parte a acestei sume va fi plătit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezavantajele integrarii Romaniei in UE

Exista persoane care cred ca aderarea la UE ar conduce la o pierdere de suveranitate si identitate nationala sau se tem ca tara va deveni mai vulnerabila in conditiile concurentei din Piata unica europeana.

În următorii cinci ani, România va trebui să cheltuiască peste 25 de miliarde de euro pentru a atinge standardele Uniunii Europene. Cea mai mare parte a acestei sume va fi plătită de cetățenii și firmele din România. Costurile aderării, pe care românii le vor suporta, sunt costuri publice (care vor fi acoperite din bugetul de stat), costuri private (ce vor fi suportate de societățile comerciale) și costuri individuale (ce vor fi plătite de fiecare cetățean român, pentru reforma sistemului de pensii, pentru reconversie profesională, pentru un alt standard de viață).

Pentru primii trei ani de după integrare, adică până în 2010, România trebuie să contribuie cu mai multe miliarde de euro la bugetul comunitar. La acestea se adaugă cheltuielile pentru modernizarea infrastructurii și investițiile în protecția mediului. Efortul bugetar pentru cele două domenii se ridică la aproximativ 10-11 miliarde de euro, până în 2010. Valoarea totală a acestor cheltuieli se ridică la bugetul pe anul 2004, ceea ce înseamnă că, în cinci ani, românii vor plăti impozite cât pentru șase.

Costurile din fonduri private, adică cele care vor fi plătite de firmele românești, sunt cauzate de modificarea normelor românești de desfășurare a activităților economice, pentru a fi compatibile cu cele europene. Aici trebuie să se regăsească investiții pentru mediu ori cheltuieli pentru a avea produse la alte standarde sau certificarea după alte reguli.

Aderarea la Uniunea Europeană implică și costuri economice, dar și costuri sociale, aducând, printre altele, masive creșteri de prețuri. Suntem obligați să adoptăm regulile europene ale concurenței loiale; nu se mai poate livra energia sub costuri, fie că este vorba de gaze naturale, electricitate sau căldură. Respectarea normelor europene exclude, dintr-o dată sau treptat, subvențiile directe (netransparente) sau indirecte (ascunse) acordate pentru susținerea tarifelor la energie. Astfel, aceste tarife trebuie să crească. Prețurile energiei vor trebui să acopere costurile, inclusiv cele legate de reducerea poluării.

Implementarea eficientă a acquis-ului pe mediu presupune o asumare în comun a responsablităților, întrucât un mediu curat nu înseamnă doar beneficii, ci și obligații. Pentru ca progresele în acest domeniu să conducă la rezultatele cerute de acquis-ul comunitar, este nevoie de o colaborare susținută a tuturor factorilor implicați în implementarea legislației europene, de la instituțiile statului (prin elaborarea și coordonarea politicilor în domeniu), precum transporturi, energie, agricultură și acțiuni la nivel local și regional pentru promovarea dezvoltării durabile și până la nivelul cetățeanului.

Exigențele impuse au determinat și vor continua să determine și costuri, poate chiar și suferință: vor exista firme care trebuie să-și modernizeze tehnologia, altele, care își vor închide porțile pentru că nu vor fi suficient de competitive pe piață. Din acest an și până în 2024, România va trebui să investească aproape 30 de miliarde de euro numai pentru implementarea reglementărilor de protecție a mediului.

Costurile aderării României vor fi mai mari decât în alte țări, cel mai important motiv fiind însă situația din agricultură. Reforma structurală a agriculturii ar trebui să aibă un dublu obiectiv: în primul rând, reducerea populației care își câștigă existența din agricultură; în al doilea rând, creșterea dimensiunii fermelor și, ca atare, mărirea eficienței agriculturii.

Chiar dacă transferul de resurse financiare prin programele Uniunea Europeană va fi la nivelul de circa 3 miliarde de euro, acesta ar putea fi insuficient pentru o țară care s-a aflat ani la rând pe ultimul loc al alocărilor prin programele comunitare. Raportorul pentru România, Pierre Moscovici, a declarat că "Votul în favoarea României a fost unul politic", foarte important. "Nu este punctul final; este o etapă decisivă, fără îndoială, dar nu este cea finală. Trebuie să munciți, să munciți în continuare, să muncim împreună pentru a rezolva problemele pe care încă le mai are România", a explicat Moscovici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.