Dezastre naturale

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.31

nivel: Gimnaziu

TROMBELE DE APA :
Tromba de apa este o tornada care absoarbe apa dintr-un lac, rau sau mare. Cand intensitatea tornadei scade apa cade brusc precum o bomba putand produce distrugeri nemaiantalnite. Au fost situatii in care in urma unor tornade a plouat cu pesti sau broaste.

TORNADELE DE NISIP :
Aerul cald poate forma uneori vartejuri deasupra unui tinut desertic, caran[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dezastre naturale

TROMBELE DE APA :
Tromba de apa este o tornada care absoarbe apa dintr-un lac, rau sau mare. Cand intensitatea tornadei scade apa cade brusc precum o bomba putand produce distrugeri nemaiantalnite. Au fost situatii in care in urma unor tornade a plouat cu pesti sau broaste.

TORNADELE DE NISIP :
Aerul cald poate forma uneori vartejuri deasupra unui tinut desertic, carand praf si nisip la inaltimi de peste 150m.
FURTUNILE DE NISIP :
Cand in desert se isca o furtuna, sufla nisipul improscand tot ce apare in cale.
In SUA exista o regiune al carei nume este DUST BOWL (Castronul de Praf). Aici a plouat atat de putin in anii ’30 incat solul s-a uscat si s-a sfaramat, iar praful a fost dus de furtuni departe. Nu s-a mai putut practica agricultura iar fermierii au fost nevoiti sa-si paraseasca pamantul si locuintele.

TORENTELE DE NOROI :
Apar atunci cand ploile torentiale cad pe versantii muntilor si spala solul afanat. Ele pot ajunge la 100km/h.
In 1985 in Columbia a erupt un vulcan care a generat topirea gheturilor si s-au format torente de noroi (lahari) care au ingropat un oras.
INUNDATIILE :
D-ea lungul istoriei, furtunile si inundatiile au provocat distrugeri si pierderea multor vieti omenesti. Unii experti considera ca, partial, activitatea umana este responsabila pentru cresterea frecvemtei si a intensitatii multor dezastre naturale.

Furtunile sunt perturbari severe ale atmosferei. Furtunile īnsotite de descarcari electrice pot sa apara si atunci cānd īncalzirea excesiva a uscatului provoaca curenti ascensionali de aer umed puternici. Furtunile cu descarcari electrice sunt cele mai obisnuite forme de furtuni. Īn medie, īn īntreaga lume, au loc zilnic aproximativ 45.000 de asemenea furtuni, multe din ele avand drept urmari si producerea de inundatii, unele din ele cu urmari devastatoare.
Inundatiile se pot produce foarte rapid cand ploaia torentiala umfla apele unui rau, facandu-l sa se reverse peste maluri in regiunile invecinate. Una dintre cele mai mari inundatii a avut loc īn estul Chinei.
Aceasta a īnceput īn octombrie 1887, atunci cānd fluviul Huang s-a revarsat si si-a schimbat cursul obisnuit revarsānd un volum imens de apa. Au disparut aproximativ 900.000 de persoane – multi altii au murit mai apoi, ca urmare a foametei si a bolilor. Fluviul Huang este denumit „Tristetea Chinei”.

Inundatiile pot fi insa si folositoare. Cand raurile se revarsa peste maluri, pe campie ramane malul fertil care sporeste recoltele. Vechii egipteni si-au cladit civilizatia pe malurile Nilului, intr-o zona ingusta de pamant fertil creata de aluviunile aduse de inundatiile din fiecare an, restul tarii fiind un desert uscat si prafos.
Unii cercetatori sustin ca POTOPUL biblic ar fi avut loc atunci cand Marea Mediterana ar fi rupt fasia de pamant ce o separa de un lac cu apa dulce, pe care l-a transformat apoi intr-o mare sarata…Marea Neagra.
In 2000 in Mozambic au fost inundatii atat de rapide incat mii de oameni au fost nevoiti sa stea zile in sir pe acoperisurile caselor sau in copaci

AVALANSELE DE ZAPADA :
Zapada se poate rupe de pe pantele muntilor abrupti, navalind la vale cu o viteza ametitoare (300km/h).
Avalansele sunt mai frecvente in zonele muntoase lipsite de copaci si arbusti. Avalansele pot fi provocate de cutremure, de schiori sau se pot produce pur si simplu prin fisurarea stratului de zapada datorita propriei greutati.

VALURILE TSUNAMI
CUM APAR VALURILE TSUNAMI?
Spre deosebire de valurile oceanice obisnuite, care sunt formate mai ales de vanturi, cele mai multe valuri tsunami iau nastere in urma unor cutremure produse in adancul oceanului, fie in urma unor alunecari de teren sau a unor eruptii vulcanice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.